nov 16, 2023
40 Megtekintés
Építési törmelék elszállítása hatékonyan? Van megoldás! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Építési törmelék elszállítása hatékonyan? Van megoldás!

Írta

Felújítás, épületbontás során rengeteg törmelék keletkezik. Ennek elszállítása gyakran igazi kihívást jelent. Szerencsére ma már megoldásból sincs hiány, ilyen például a konténerrendelés, ami egy gyors és hatékony folyamat. Bárki számára elérhető (magánszemély, cég, önkormányzat), ezért is érdemes élni a lehetőséggel.

A törmelékszállítás menete

A konténerrendelés, sittszállítás ugyan egy viszonylag egyszerű folyamat, ennek ellenére érdemes odafigyelni az egyes lépésekre. Ezzel elkerülhetjük a kellemetlenségeket és valóban hatékonyan tudjuk végrehajtani a műveletet. Az első lépés természetesen a konténer megrendelése. Itt alaposan át kell gondolni, hogy körülbelül mennyi sittre, törmelékre számíthatunk az építkezés, felújítás vagy bontás során.

Az általános ajánlás az, hogy inkább kérjünk egy kicsivel nagyobb konténert, mivel az emberek többsége hajlamos alábecsülni, hogy mégis mennyi hulladék elszállítására lesz szükség. Itt azt is át kell gondolni, hogy hány konténert akarunk rendelni. Egy nagyobb építkezés, bontás esetén könnyedén meg lehet tölteni több tárolót is.

Ha megérkezett a konténer, akkor jöhet a rakodás. Itt figyelembe kell venni, hogy nem kerülhet bele bármi a tárolóba. Ami az építési sitt, törmelék kategóriába sorolható: cserépdarabok, tégla, ásványi eredetű építőanyag, beton- és aszfalttörmelék, lebontott fal maradványai, valamint a kitermelt talaj is. A rakodás során mindenképpen a szóródó anyag kerüljön alulra, a szilárdabbak pedig felülre. A pakolást megkönnyítheti az, ha lenyitható hátú konténert rendelünk. Ezt mindenképpen az egyeztetés során kell külön jelezni.

Fontos a pontos információ

A rendelés során mindössze pár adatot kell egyeztetni a szállító céggel, de érdemes mindegyikre kiemelten odafigyelni. Az első természetesen a konténer mérete, ahogy arról már az előbbiekben is írtunk. Kerüljük el a kellemetlenségeket és menjünk biztosra: rendeljünk nagyobbat, mint amekkorát kikalkuláltunk.

A hulladék összetételét mindig pontosan írjuk le, ugyanis ha lakossági szemetet is pakolunk az építési hulladék mellé, az növelheti a költségeket. Ennek oka a hatósági jogszabály, amely eltérően kezeli a két fajtát, így más-más lerakóra kell őket elszállítani. A cím, időpont kapcsán törekedjünk arra, hogy a helyszínen tartózkodjon valaki, amikor a konténer érkezik.

Gyors és hatékony folyamatról beszélünk

Mind a konténer megrendelése, megrakodása és elszállítása is viszonylag egyszerűen megoldható. Ahhoz, hogy az egész folyamat gördülékeny legyen, mindenképpen figyeljünk oda az útmutatásokra, előírásokra. Csak azt helyezzük a konténerbe, ami valóban az építési törmelékek közé tartozik.

Kerüljük a veszélyes hulladékokat, mint a vegyszerek, pala, autógumi vagy olajos rongyok, textíliák. Ha valami kérdés merül fel, azt mindenképpen az egyeztetés során tegyük fel a szállító cégnek.

Cikk Rovatok:
Belföld