aug 16, 2021
378 Megtekintés
0 0

Költségesek a napelemes rendszerek? Miért?

Írta

Az elmúlt hetekben, hónapokban több területen is komoly drágulás volt tapasztalható. Durván megemelkedtek az építőanyagárak, nőttek a szállítási költségek és az élelmiszer árak is.

Az emberek mostanában egyre többször megkérdezik, miért drágulnak a napelemes rendszerek is?

Nos, a napelemek – és egyéb rendszerelemek – költségei ugyan emelkednek, de rögtön az elején leszögezem, még mindig számos előnnyel járnak megvalósításuk. Maradtak beruházási kedvezmények (Otthon Felújítási Program, MFB hitel konstrukció), ezekkel az előnyökkel még mindig bőven 9 év alatt megtérülő beruházások érhetők el – a megújuló energia minden előnyével – a napelemes rendszert választó lakástulajdonosok számára.

napelem ar

A nagyobb befektetőnek sokáig kellett várniuk, mire befektetéseik meghozták gyümölcseiket, ugyanez vonatkozik a napelemes technológiákra is. Számos kutatás, fejlesztés kellett ahhoz, hogy lassan kialakuljon egy önálló iparág a napenergia fotovoltaikus hasznosítására. A naperőművi rendszerek létesítésének két fő ága alakult ki: háztartások részére készülő, általában háztartási méretű erőművek (úgynevezett HMKE – Háztartási Méretű Kiserőmű), és ipari-, vagy beruházási célú és méretű erőművek.

Ha a háztartások szemszögéből  nézzük meg, hogyan alakulnak a különböző összetevők árai, milyen felszerelési költség, a telepítéshez szükséges munkaerő és egyéb lépésekkel, költségekkel kell számolnia azoknak, akik a napenergiát, munkára akarják fogni, akkor a segítségünkre lehet egy napelem kalkulátor (katt ide)!

Reméljük, ez segít abban, hogy már most eldöntse, megéri-e Önnek a napenergia használata!

Költségesek a napelemes rendszerek? Miért?

Cikk Rovatok:
Tech

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.