márc 31, 2024
13 Megtekintés
Melyik szőnyeg hova való? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Melyik szőnyeg hova való?

Írta

Amikor szőnyegeket választunk otthonunkba, joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy vajon milyen típus való a különféle helyiségekbe. Annyiféle szőnyeg van, hogy el kell gondolkodnunk rajta, melyiket tegyük a lakásunkba.

A szőnyeg nem olyan hangsúlyos eleme általában a lakberendezésnek, viszont kimondottan meghatározó az összkép szempontjából. Tekintetbe kell venni a színét, a mintázatát is az esztétikum érdekében, de a praktikumról sem szabad megfeledkeznünk.

Az anyaga főleg az adott helyiség funkcionalitásától függ, a méret pedig az adottságaitól és a bútorok elrendezésétől. Nézzük meg ezt egy kicsit bővebben!

Milyen legyen a szőnyeg megjelenése?

A színek tekintetében mindig az ízlésünkre hagyatkozzunk, meg persze a szoba árnyalatait is vegyük figyelembe. A minta lehet klasszikus vagy modern, de a letisztult egyszínű szőnyegek is nagyon mutatósak, ha harmonizálnak a helyiséggel.

A minták és a színek is lehetnek erőteljesebbek, amennyiben a szőnyegre szeretnénk fektetni a hangsúlyt. Ám ebben az esetben a többi berendezési tárgy már ne legyen túl élénk, főleg ne a nagyobbak, mert káosz benyomását fogja kelteni.

Az egyszerűbb díszítések, a visszafogott árnyalatok remek alapot nyújtanak egy feltűnőbben berendezett szobához. Mindig vegyük tekintetbe a textileket is, ne csak a bútorokat, tehát nagyon fontos a függöny is, valamint a díszpárnák és a takarók.

A szőnyegek típusai

A forgalmasabb vagy jobban igénybe vett helyiségek megkövetelik a könnyen tisztítható kárpitot, ezért ezekbe a rövidebb szálú típusok valók. Hálószobába, gardróbba nyugodtan tehetünk gyönyörű shaggy szőnyeget is, de a nappaliban is megállja ez a helyét, ha csak cipő nélkül használjuk.

A gyerekszobai szőnyegek bőven túlmutatnak egy átlagos szőnyeg szerepén. Ezeknek a fentiek mellett a játék, a szórakozás is a rendeltetésük közé tartozik. Vásárolhatunk a kedvenc figuráikkal, hőseikkel vagy tevékenységeikkel kapcsolatos mintával ellátott kárpitokat, amelyek a kuckójuk kis oázisai lesznek.

A négyszögletes mellett ovális vagy kerek modelleket is találhatunk a Szőnyeg textil webáruház kínálatában. A hosszúkás, de keskeny futószőnyegek az előterek, a folyosók, a közlekedők kedvelt darabjai.

Speciális szőnyegek

A lábtörlők szennytaszítóak, amelyek az ajtó előtt összegyűjtik a cipőre tapadt koszt, ezzel védik a lakás tisztaságát is. A kültéri szőnyeg a teraszra vagy az erkélyre is ideális, nagyon otthonossá teszi a kinti tereket.

A fürdőszobai kárpitnak csúszásmentesnek kell lennie, és jó nedvszívóképességgel kell bírnia. A konyhába is tehetünk szőnyeget, ám ennél is fontos a balesetek megelőzése, illetve az, hogy könnyen tisztítható legyen. Ebben a helyiségben aztán végképp nincs kímélve, főleg, ha minden nap főzünk is.

A 3D hatású kárpitok elképesztően különleges hatással bírnak. Bármely belső térnek egyedi megjelenést kölcsönöznek, remekül feldobhatjuk velük a lakás kinézetét. Főleg ott mutatnak kiemelkedően, ahol látványosak, ahol szem előtt vannak.

Cikk Címkék:
Cikk Rovatok:
Egyéb