ápr 13, 2023
180 Megtekintés
Mikor kerül sor az autópálya-matrica átírására? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Mikor kerül sor az autópálya-matrica átírására?

Írta

Nem is gondolnánk, hogy sajnos bizony ilyen előfordulhat és nem is olyan ritkán. Számtalan eset létezik, amikor sor kell, hogy kerüljön az autópálya-matrica átírására. Az alábbi cikkben ezeket az eseteket vesszük számba, és összefoglaljuk a legfontosabb információkat.

Fizetős szakaszok megváltozása

Nem mindig emelkednek az árak, vannak pozitív változások is. Ilyen volt az, amikor Jász-Nagykun-Szolnok megye valamennyi autópályája ingyenessé vált. Ez nem gyakori természetesen, de előfordulhat, ilyen esetben vissza lehet igényelni a megyei matrica összegére kifizetett pénzt. Fontos tudni ilyenkor, hogy az ügyintézés nem automatikus, azt nekünk kell kezdeményezni, úgyhogy nem szabad halogatni!

Nagy segítséget nyújt annak eldöntésében, hogy mely útszakaszok díjkötelesek, az Autopalyamatrica.hu fizetős utak összefoglalója, mely alapján meggyőződhetünk döntésünk helyességéről. Amennyiben további információra van szükségünk, nyugodtan keressük fel a weboldalt.

Jogosultsági átírás típusok

A leggyakoribb indok az átírásra az eladott gépjármű, vagy amikor mi magunk veszünk másikat. További lehetséges esemény a baleset vagy a lopás, amikor már nem tudjuk használni az autót, de átírás szükséges akkor is, ha elírtuk a rendszámot vagy a felségjelet, ha cserélni szeretnénk a rendszámot. Minden alkalommal az adott esemény meglétét kell valamilyen okmánnyal igazolni. Érdemes ennek részleteiről alaposan tájékozódni az ügyintézés megkezdése előtt.

Az átírás célszerűsége

Nagy bajban lennénk, ha nem lenne mód az átírásra, hiszen pl. egy éves matrica esetén nagy összegű felesleges kiadással kerülnénk szembe, amely igencsak megterhelné a pénztárcánkat. Szerencsére a hatályos szabályozások biztosítják az átírások lehetőségét, de minden egyes esetben megvan az adott alkalomhoz tartozó eljárásmód, amellyel az ügyintézés elindítható és megoldható.

Az Autopalyamatrica.hu oldalon a matricája érvényességét is könnyedén ellenőrizheti, hiszen bármikor megtörténhet, hogy változás áll be az utazások ütemezésében, vagy pedig eltelt már valamennyi idő az autópálya-matrica megvásárlása óta.

Az átírás ügymenete

Bármi legyen is az az indok, ami miatt a matrica átíratására kell, hogy sor kerüljön, minden esetben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató, azaz a NÚSZ Zrt. az illetékes. Ezért fel kell keresnünk ennek a szervezetnek az ügyfélszolgálati irodáját. Ezt megtehetjük személyesen, de akár online, e-mailben vagy telefonon is kérhetünk segítséget.

Függetlenül attól, hogy mi az indoklás az átírásra, egységesen 1.470 Ft az átírás díja. Az ügyintézés sem egy ördöngösség egyik típusnál sem, de tisztában kell lenni azzal, hogy milyen dokumentumok kellenek az egyes esetekben. Ha mégsem egyértelmű, hogy milyen papírokat kell benyújtani, akkor tájékozódni lehet az Autopalyamatrica.hu weboldalán vagy a NÚSZ Zrt. illetékességi egységeiben.

Cikk Címkék:
Cikk Rovatok:
Belföld