okt 23, 2023
41 Megtekintés
A casco biztosítás kötés lépései bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

A casco biztosítás kötés lépései

Írta

Nagyon sokan kizárólag kötelező gépjármű biztosítást kötnek és eszükbe sem jut, hogy casco biztosításra is szükség lenne.

Sőt, nagyon sokan vannak azok, akik egyáltalán nem tudják, hogy mire való. Azok sem dőlhetnek kényelmesen hátra, akik kötöttek szerződést, ugyanis a biztosítást egy-két évente nem árt felülvizsgálni.

Amit a casco biztosításról tudni érdemes

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a casco kapcsán, de úgy összességében a biztosítások terén is a nagy átlag hiányos ismeretekkel rendelkezik, nem igazán tudja, hogy honnan kellene tájékozódni. A Biztoshely biztosítási portál erre is kitér.

A KGFB megkötésére törvény kötelezi az autótulajdonosokat. Ezzel szemben a casco biztosítás önkéntes alapon választható. Egy esetben lehet kötelező, ha a gépjárművet hitelből vásároltuk, mivel ez esetben a vásárlási szerződés alapfeltétele lehet a biztosítás kötés.

A casco biztosítás díját tekintve két tényező meghatározó, melyek a gépjármű értéke és az önrész mértéke. Utóbbi kapcsán el kellhet némi magyarázat. A biztosított a szerződésben előre meghatározott részét maga állja a biztosító által nyújtott szolgáltatásért. Ennek módját és mértékét a biztosító határozza meg. A lényeg, hogy a szerződő a kártérítés egy részét maga állja. Általánosságban minél nagyobb az önrész, annál alacsonyabb lesz a biztosítási díj. Azt is tudni érdemes, hogy ha az önrész fedezi a károkat, akkor a biztosító nem fizet egy forintot sem.

Az egyik legfőbb díjcsökkentő tétel az együtt kötési kedvezmény. Ha az adott biztosítónál már rendelkezünk más szerződéssel, akkor az jelentős mértékben csökkentheti a fizetendő díjat. Az is fontos információ, hogy a legtöbb biztosító az átutalásra vagy csoportos díjfizetésre, illetve az éves díj egyösszegű befizetésére is jelentős mértékű kedvezményt ad.

Casco biztosítás új gépjárműre

Új gépjármű esetén, a szakértők nem ajánlják, hogy a szalonban kössük meg a casco szerződést, ugyanis ott mindössze három-négy ajánlat közül választhatunk. Így nem feltétlenül a számunkra legmegfelelőbb biztosítást kötjük meg. A Biztoshely biztosítási portál kalkulátora segítségével nagyon sok hasznos információhoz juthatunk. A szakemberek a biztosítás megkötésében is nagy segítséget nyújthatnak.

A CASCO biztosítás lemondása

Akár eladtuk a gépjárművet, akár biztosítótársaságot váltunk vagy kivonják az autót a forgalomból – hogy a KGFB esetében, úgy ekkor is – Az évforduló előtt legalább harminc nappal kell felmondani a meglévő biztosítást írásban. A felmondónyilatkozat mellé a szerződési adatokat, a felmondás okát és a rendszámot is csatolni kell. Eladás esetén az adásvételi szerződés másolatát, forgalomból kivonáskor pedig az arra vonatkozó határozatot. Ha a biztosítási díjat nem fizetjük be, akkor szintén számíthatunk a szerződés megszűnésére. Ugyanakkor a biztosító ez esetben is behajtja az elmaradt díjat.

További hasznos információ

Nem árt tudni, hogy kár esetén jellemzően csak olyan szervizben történhet a javítás, melyet a biztosító elfogad. Előfordulhat, hogy a gépjárműbe új alkatrészt kell beszerelni, melyet a biztosító díjcsökkentő tételnek tudhat be.

Cikk Címkék:
Cikk Rovatok:
Gazdaság