ápr 11, 2024
3 Megtekintés
0 0

A gin világa izgalmasabb, mint gondolnád!

Írta

Kevés olyan érdekes ital létezik, mint a gin, ami sokak számára afféle ismeretlen ismerős. Hogy miért lehet ezt állítani róla? Azért, mert önmagában sokan nem kóstolták, ám minden jól menő bárban vagy étteremben különleges gin alapú koktélok széles kínálata vár bennünket.

De nemcsak a koktélok teszik sokszínűvé!

Maga a gin is egy nagyon sokféle, változatos ital, amelynek az eltérő ízvilága, valamint az elkészítésben a tradíciók és a modern innovációk ötvözete lehetővé teszi többféle stílusú nedű megalkotását is, amit a Prémium Italnagykereskedés Online gin kínálata is tanúsít.

Annak ellenére, hogy az alapja minden esetben ugyanaz, mégpedig a boróka tobozbogyójának felhasználásával készített gabonaszesz, a fűszerezésnek köszönhetően meglepően eltérő élményt élhetünk át, amikor többféle márkát vagy típust is megkóstolunk. Az alkoholtartalom legalább 37,5%, úgyhogy érdemes kellő mértékben megfontoltnak maradni a fogyasztás során.

A fogyasztása is épp ilyen változatosságot mutat

Nyugodtan hagyatkozhatunk az ízlésünkre, hiszen nincsenek olyan határozott előírások a kóstolásra vonatkozóan, mint ahogy más italfajtáknál ez előfordul. Koktélként és magában is érdemes kipróbálni. Az előbbi esetben többnyire desztillált, ízesítés nélküli gint használnak, így nem feltétlenül kerül majd a poharunkba ugyanabból a palackból mindkét esetben.

A fűszeres gin leginkább aperitif, de valóban élhetünk a döntés szabadságával, és meghatározhatjuk, hogy hogyan és mikor esik nekünk a legjobban. Lehet nyugodtan a nehéz munkanapot követő levezetés is, de egy különleges eseményt is kísérhet, hiszen valóban bárhol megállja a helyét.

Eredetileg gyógyszerként született

Ez talán nem is olyan meglepő, hiszen több alkoholnak van ilyen eredettörténete. A borókabogyónak gyógyhatást tulajdonítva hozták létre ezt a nedűt, ám ekkor még vajmi kevés köze volt ahhoz az élvezeti cikkhez, amelyet ma köszönthetünk benne. Nélküle azonban ma nem ihatnánk mi sem, s nem válogathatnánk kedvünkre a különféle változatok közül.

Ismerjünk meg néhány kedvelt márkát!

Azoknak, akik csak most ismerkednek a ginnel, nem egyszerű kiválasztani azt, hogy melyikkel érdemes próbát tenni. Nekik segítséget jelent, ha megismernek néhány nevet. Ott van például a London Dry Gin, ami talán a leginkább ismert ginfajta, egy kevés cukron felül csak a borókát, a fűszereket, s némi citrusos jegy kombinációját rejti magában, s igazán frissítő élmény belekortyolni. Ha inkább az édesebb nedűket kedveljük, tegyünk egy próbát az Old Tom Ginnel, ezt egyébként gyakran használják koktélok elkészítéséhez is. A Plymouth Gin is egy kitűnő választás lehet, benne kevésbé érvényesül hangsúlyosan a boróka, mégis igazán különleges zamattal kényeztet bennünket. Végül ajánlunk egy gin alapú likőrt is a szokatlanabb vagy összetettebb ízek kedvelőinek: ez a Sloe Gin, amiben az édes és a keserű íz rendkívül páratlan kombinációjával találkozhatunk.

Cikk Címkék:
Cikk Rovatok:
Gasztro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.