márc 15, 2024
16 Megtekintés
A fluktuáció csökkentésének lehetőségei a kékgalléros munkavállalók körében bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

A fluktuáció csökkentésének lehetőségei a kékgalléros munkavállalók körében

Írta

A fluktuáció szó hallatán sokaknak a munkahelyváltó emberek sokasága jut eszébe, és egy vállalatra nézve negatív dolognak tartják.

Való igaz, hogy cél a fluktuációs rátát alacsonyan tartani. A 2024-es év HR kulcsfeladatai a megtartás és a toborzás, nézzük, hogy tudja ezt egy munkaerő-kölcsönző cég támogatni.

A fluktuáció a létszám változást mutatja meg, a munkaerő ingadozásának arányát a teljes szervezeti létszámhoz viszonyítva.  Egy adott fluktuációs szint hátterében számos ok lehet, érdemes vizsgálni, melyek azok, amelyekre jótékonyan hat az atipikus foglalkoztatás, azaz például a Beraman Hungary munkaerő-kölcsönző céggel kötött szerződés.

A munkaerő-kölcsönző cégek előnye

Minden cégvezető örül, ha a fluktuáció minél alacsonyabb, mert ez azt is jelentheti, hogy a munkavállalók szeretik a munkahelyüket, örömmel dolgoznak ott. Nem mindig a pénz az oka a maradásnak – de a távozásnak sem.

A betanított munkás réteg gyakran küzd megélhetési problémákkal, sűrűbben fordul elő nehezített családi háttér, rosszabb egészségügyi állapot, ami hátrányosan hathat az egy munkahelyen töltött idő hosszára. Ráadásul gyakran kényszerülnek távol dolgozni a lakhelyüktől, mert helyben nehezen vagy nem találnak munkát.

A munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatás esetén a kölcsönzők sok energiát fektetnek a fenti hátráltató tényezők “kisimításába”, az emberközpontú humán menedzsment támogatásuknak köszönhetően hatékonyan tudják segíteni, hogy a fluktuáció alacsony szinten maradjon a kölcsönvevőnél.

A rendszeres előlegek vagy heti kifizetések nyújtásával segítik a munkavállalókat a kezdeti anyagi nehézségek ellensúlyozására, élhető szállást biztosítanak, amennyiben a vevő támogatja a szállásoltatott dolgozók foglalkoztatását, és sokszor egészségügyi problémák esetén is segítik a munkavállalókat.

Mi a megoldás?

A fenti példából is látható, hogy a munkaerő-kölcsönző cégekkel való együttműködés nemcsak a munkavállalóknak, hanem a vállalatoknak is hasznos több szempontból is.

A fluktuáció csökkentésének egyik remek módja a hatékony people management, de az sem elhanyagolandó, hogy a munkaerő-kölcsönzők munkatársai számos adminisztratív feladatot átvállalnak a vevő HR munkatársaitól. Érdemes szerződni velük!

Cikk Címkék:
Cikk Rovatok:
Gazdaság