márc 21, 2024
27 Megtekintés
Mitől lesz valaki jó tanár? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Mitől lesz valaki jó tanár?

Írta

Vannak, akik szerint megéri manapság pedagógusnak tanulni és tanárként elhelyezkedni, míg mások azon a véleményen vannak, hogy ez több okból sem előnyös. Egy biztos, ha úgy érezzük, hogy minket az Isten is tanárnak teremtett, akkor érdemes küzdeni az álmainkért.

Amennyiben tanári pályán helyezkedne el Egerben itt találhat állást az Egerállás online platformján. Tanár, mondhatni, bárki lehet, azonban ahhoz, hogy igazán jók legyünk, nem elegendő, ha szakmailag a topon vagyunk és nagy lexikális tudással rendelkezünk. Tagadhatatlan, hogy ez is fontos, azonban nem minden.

Kedvesség

Mindenkinek volt olyan tanára a tanulmányai során, aki ugyan nagy tudással rendelkezett, azonban senki sem mert tőle kérdezni, mert kis túlzással leharapta a diákok fejét. Még rosszabb, amikor a hibázás következtében a pedagógus megszégyeníti a tanulót.

Az igazán jó tanárhoz bátran lehet fordulni, javaslatokat tenni vagy kérdezni, nem kell attól félni, hogy a diákon tölti ki a rosszkedvét. A tanterem hangulatát is képes megváltoztatni egy vidám, kedves pedagógus jelenléte. Arról nem is beszélve, hogy biztonságot sugároz a diákok számára.

Inspiráló személyiség

Sokszor lehet hallani, hogy valaki csak azért választja a tanári pályát, mert volt egy olyan pedagógusa, aki inspirálta. Olyat nem igazán lehet hallani, hogy egy rossz szakember hatására dönt valaki a pálya mellett.

Egy jó pedagógus motivál minket arra, hogy keményebben küzdjünk, jobb jegyeket szerezzünk és elérjük az álmainkat. Még ha nem is hiszünk magunkban, ő látja a bennünk rejlő lehetőségeket és igyekszik ezt felszínre hozni.

Pozitív életszemlélet

Nem könnyű nap mint nap felkelni és pozitívan szemlélni a dolgokat. Tanárként naponta huszonöt-harminc diák elé kell kiállni, akik nem láthatják, ha épp baj van. A pedagógus is ember, így küzdhet magánéleti problémákkal, kapcsolati nehézségekkel, vagy csak kelhet bal lábbal. Ilyen esetekben a legrosszabb, ha a pedagógus morcosan, még rosszabb esetben a diákokon kitöltve a rosszkedvét megy be a tanterembe.

Nehéz mosolygósan állni a dolgokhoz, ha látszólag minden összeomlik körülöttünk. A jó pedagógus el a tantermen kívül hagyja a nehézségeket és a tanóra idejére csak a diákokra és a tanításra összpontosít.

Önképzés

Nem feltétlenül a lexikális tudás bővítésére gondolunk, habár az is előnyös lehet, hiszen a jó pap holtig tanul. Sokkal inkább arra gondolunk, hogy a jó tanár nyughatatlan, folyamatosan azon gondolkodik, hogyan teheti még hatékonyabbá az ismeretek átadását.

Ennek érdekében pedig kutakodik, ötletel és igyekszik minél kreatívabb módszereket találni a minőségi tanítás megvalósítása érdekében.

Természetesen a különféle képzések elvégzése is rendkívül hasznos tud lenni. Az a pedagógus, aki nem csak elvárja az ismeretek elsajátítását, hanem magát is hajlandó képezni, a diákok számára is példát mutat.

Cikk Címkék:
Cikk Rovatok:
Belföld