júl 24, 2024
9 Megtekintés
Mit kell tudni a bankszámla költségeiről? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Mit kell tudni a bankszámla költségeiről?

Írta

Ma már alapvető pénzügyi szükséglet az, hogy mindenki saját bankszámlával rendelkezik.

Sokszor tapasztalhatjuk azt, hogy különböző értesítéseket kapunk levonásokról, költségekről a hónap elején, végén és közben is. De sokan nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mennyibe is kerül egy bankszámla fenntartása.

A díjak, költségek útvesztője

Az expresszkolcson.hu a megfelelő bankszámla kiválasztásában is tud segíteni. Ha éppen most akarunk számlát nyitni, vagy szükség van egy újra bármilyen okból, érdemes alaposan szétnézni a piacon az ajánlatok között! A költségeket teljes mértékben nem lehet elkerülni hosszú távon, de egyáltalán nem mindegy, hogy összességében mennyibe kerül fenntartani a bankszámlát. A bankok között hatalmas különbségek lehetnek, amelyeket gyakran csak egy szakértő képes észrevenni.

  • Az egyik alapvető költség a számlavezetési díj, amit a bank havonta számít fel. Természetesen ennek mértéke változó, néhány száz forinttól egészen több ezer forintig terjedhet. Díjmentesség is elérhető, ha bizonyos feltételeknek megfelelünk.
  • A tranzakciós költségek is felmerülnek, mivel a pénzintézetek díjat számítanak fel az átutalások, csoportos beszedések vagy készpénzfelvételek után. Ezek szintén eltérőek lehetnek a pénzügyi műveletek típusától és a használati módtól függően.
  • A harmadik a készpénzfelvételi díj, aminek két fő verziója van. Az ATM használatának és a bankfiókban történő készpénzfelvételnek a költsége. Előbbi bankonként változhat, és még attól is függ, hogy annak a saját vagy egy másik automatáját használjuk-e. Az első két felvétel ingyenes lehet, de utána már fizetni kell. Ha fiókban veszünk fel készpénzt, az általában drágább.
  • A kártyadíj sem maradhat ki, amit a bankkártya használata után kell fizetni. Ennek az éves díja is idetartozik, ami szintén típusonként és bankonként változik. Ha külföldön használjuk, akkor még devizaváltási díjat is felszámolhat a pénzintézet.

Extra költségekkel is számolni kell!

A költségekhez sorolhatók még az SMS-értesítések is, amit minden tranzakció után küldenek, de a prémium ügyfélszolgálat is pénzbe kerül. A bankszámlához hitelkeret is tartozhat, aminek szintén díja van. Külföldi utazások és online vásárlások esetén gyakran szükség van valutaváltásra, amiért külön költségeket számolnak fel. Ez lehet fix összeg vagy a tranzakció összegének egy bizonyos százaléka.

Rejtett költségekkel is találkozhatunk

A számlazárási és az inaktivitási díj, továbbá az igazolások, kimutatások összeállítása mind rejtett költségnek számít. Kisebb összegeket jelentenek ezek, de idővel már sokkal jobban megterhelik a számlát.

Mint látható, rengeteg költségre kell felkészülni még egy szimpla bankszámla esetében is. Ezért is fontos, hogy alaposan tájékozódjunk az ajánlatokról, az apróbetűs részekről mielőtt meghozzuk a döntést!

Cikk Rovatok:
Gazdaság