aug 2, 2022
386 Megtekintés
A ginek és tonikok titkai bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

A ginek és tonikok titkai

Írta

Gyógyszernek indult, longdrink formájában vált felettébb ismertté, tudod mi az? Ebből a cikkből megtudhatod. Azt is, hogy milyen eljárással készül egyik fő alkotóeleme, valamint ismereteket szerezhetsz összetevőjének jótékony hatásáról és kinin tartalmáról. Gin + tonik = Gin-tonik vagy Gin&tonik. Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe!

A ginek és tonikok sokfélék. Választhatsz originál tonikot, ízesítettet, light vagy cukormentes változatot, mind megtalálható a kínálatban. A tonik ára webáruházban is kedvező. Ginekből is széles a választék; keresheted kedvencedet országok szerint, de külön csoportban megtalálhatod a magyar gineket is. Ezen kívül originál, alkoholmentes és ízesített változatok közül is választhatsz. És természetesen nem maradhat ki a sorból a nagy klasszikus, a London dry gin.

Hogy is készül a borókabogyós párlat?

Valamikor a húszas, harmincas évek Amerikájában, az alkoholos italok forgalmazásának hatósági tilalma idején, saját kádjukban, illegálisan készítették a gint az emberek. Ha szeretnéd kipróbálni Te is ezt a házi módszert, megteheted. Rendelj a webshopból gin fűszereket és eszközöket, házi- vagy kreatív gin készítő szettet!

Gin készítésére többféle megoldás létezik:

  • Hagyományos – áztatott lepárlás: Gabonaszeszben, legtöbbször rézüstben történik.
  • Gőzinfúziós lepárlás: amely során a desztillált gőz felszáll, útja során gyógy- és fűszernövényekkel találkozik, ennek eredményeként születik meg a gin különleges aromája.
  • Kevert módszerrel is készülhet, amely során egyesítik a fenti két lepárlásos eljárást.

A keserű nedű eredete

Valamikor egy tudósnak sikerült a fa kérgéből kinyerni a kinint, melyet betegek gyógyítására alkalmaztak. Mivel túl keserűnek bizonyult, keresték a megoldást. Végül cukorral édesítették és vízzel higították, majd fájdalomcsillapítóként alkalmazták. Tudtad, hogy ha sózod a tonikot kevésbé keserű?

Kinin és a trópusok

Egyes szigetekre a kinin forrásaként fa ültetvényeket telepítettek, de a háborús időkben megcsappantak a készletek. Ennek hatására feltalálták a kinin mesterséges változatát. De azért ma is találkozhatunk a piacon olyan nagy márkákkal, akik továbbra is természetes kininnel készítik a tonikot.

Gin-tonik – long drink

Nem meglepő, hogy eredete az angolokhoz köthető. A gin, mint alkohol hatása ismert, a tonik kinin tartalma pedig csak hozzáadott a sikerhez. Megszületett egy ital, amely mindkét eleme együttesen képes volt jobbá, szebbé tenni a sérült katonák hétköznapjait, ez a mai gin-tonik.

Jég, gin, tonik és citrusok (főként lime) elegye, egy aromákban gazdag ital, amelyet egyszer keverj meg, és „long drink” pohárban jólesően ízlelgess!

Összegzés

Mint mindennek, a ginnek is van múltja és jelene. De ahhoz, hogy értékelni tudjuk, nem árt megismerkedni összetevőivel, hatásaival. A gin (borókabogyós párlat) régen orvosság, ma pedig már főként Gin-tonikként elhíresült tradicionális, hűsítő nedű, melyet long drink formájában, tonikkal, citrusokkal és jéggel kínálnak. A toniknak a kinin tartalma adja keserű ízét, melyet régen természetes forrásból nyertek, ma már szintetikus változata is elterjedt.

Cikk Címkék:
· · ·
Cikk Rovatok:
Gasztro