júl 22, 2024
5 Megtekintés
Minden, amit a lángálló és antisztatikus munkavédelmi ruházatról tudnia kell bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Minden, amit a lángálló és antisztatikus munkavédelmi ruházatról tudnia kell

Írta

A munkavállalók biztonsága szempontjából döntő szerepe van a lángálló és antisztatikus ruházatoknak azokban az iparágakban, ahol a tűz és az elektrosztatikus kisülés kockázata magas.

A munkáltatóknak mindent meg kell tenniük a kockázatok csökkentése érdekében, és az óvintézkedések megtétele mellett a veszélyeknek megfelelő munkavédelmi ruházatot kell biztosítaniuk. Cikkünkben megnézzük, milyen jellemzői vannak a lángálló és antisztatikus alsó- és felsőruházatoknak, és milyen speciális szövetekből készülnek, és hogyan nyújtanak biztonságot.

Speciális ruházat tűz és elektrosztatikus kisülések ellen

Az Épkézláb Munkaruha lángálló és antisztatikus munkavédelmi ruházatai a legnevesebb gyártók, köztük a Cerva és a Portwest kínálatából kerülnek ki, és az innovatív, magas minőségű anyagoknak köszönhetően maximálisan megfelelnek a munkavédelmi szabványoknak. Ezen védőruhákra számos iparágban és munkakörülmények között szükség van, ahol a dolgozók testi épségét veszélyeztető, szikrákat, robbanásokat eredményező potenciális tűzveszéllyel, hőforrásokkal vagy elektrosztatikus kisüléssel kell számolni.

Az antisztatikus és lángálló alsóruházatok, nadrágok, ingek, pólók, pulóverek, kabátok, mellények, overálok, valamint a kiegészítők biztosítják a fej, a felsőtest, az alsó és felső végtagok védelmét, csökkentik az égési sérüléseket. Amikor ruházatot vásárol, legyen tisztában azzal, hogy egy réteg nem véd kellőképpen, így a megfelelő aláöltözetnek nagy szerepe van.

Antisztatikus ruházatok jellemzői

A lángálló és antisztatikus munkavédelmi ruházatok kettős funkcionalitása különleges szövetösszetételükből ered, olyan szálakból készülnek, amelyek ellenállóak a lánggal, tűzzel és az antisztatikus hatással szemben.

Az antisztatikus munkaruházat létfontosságú szerepet játszik azokban az iparágakban, ahol az elektrosztatikus kisülés (ESD) potenciálisan halálos lehet. A statikus elektromosság természetes módon fordul elő a környezetben és az ipari létesítményekben, ezért például a finomítókban vagy a petrolkémiai anyagokkal, gyógyszerekkel, lőszerekkel, gyúlékony folyadékokkal, szénporral vagy elektromos alkatrészekkel foglalkozó iparágakban dolgozóknak antisztatikus munkaruhát és ESD cipőt kell viselniük.

Ezek segítenek a statikus feltöltődés megfékezésében, ugyanis eloszlatják az elektromos töltéseket a talajban, védve ezzel a munkavállalót és a körülötte lévő eszközöket.

Hogyan nyújt védelmet a lángálló ruha?

A lángálló ruházat megvédi viselőjét a lángoktól és a hőtől, ellenáll a gyulladásnak, önkioltó, vagyis a hőforrás eltávolítása után nem ég tovább, így értékes menekülési időt biztosít viselőjének. Megakadályozza az égési sérüléseket mind a lángnak való kitettség, mind a maradék hőátadás esetén.

A robbanásoknak, nyílt tüzeknek és egyéb hőhatásoknak kitett területeken, tűzoltóságon, kutatólaboratóriumokban, elektromos közművekben, valamint az olaj- és gáziparban dolgozók használják.

Cikk Rovatok:
Tech