szept 1, 2021
1114 Megtekintés
10 árnyéktűrő lombhullató cserje, a kert árnyékosabb részeibe! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

10 árnyéktűrő lombhullató cserje, a kert árnyékosabb részeibe!

Írta

A szárazságon túl a másik olyan körülmény, ami ellenállóbb növényfajokat kíván a kertben, az a kevés fény, azaz az árnyék.

Gyakran gondot okoz, hogy a kert árnyékos vagy félárnyékos részeire milyen növény kerüljön, ami nem sínylődik a kevés fény hatására, hanem ilyen körülmények között is szépen díszít.

Ebben szeretnénk most segíteni, ezzel a 10-es listával, melyben félárnyékos, és árnyékos helyre való növényeket gyűjtöttünk össze.

Bangitalevelű hólyagvessző

A bangitalevelű hólyagvessző szoliterként és kötetlen sövényként ültethető díszes cserje, mely virágával, termésével és őszi lombszínével is a kert dísze lehet. Teljes árnyék kivételével bárhova ültethető, a félárnyékot jól bírja.

Csillagsom

A csillagsom virágaival és termésével díszítő lombhullató cserje, mely félárnyékos helyen, tápanyagban bővelkedő talajba ültetve fejlődik legszebben. Nyáron, ha nagy a szárazság célszerű mérsékelten öntözni.

Tölgylevelű hortenzia

A tölgylevelű hortenzia karéjos leveleivel, hófehér virágaival, valamint őszi lombszínével is díszítő mutatós cserje. Savas vagy semleges kémhatású talajba ültetve, öntözés mellett, félárnyékos és árnyékos helyen fejlődik legszebben.

Vadszőlő

A vadszőlő kúszó növekedésű cserje mely főként leveleivel díszít, kerítések, falak befuttatására alkalmas. Bármilyen fényviszonyú helyen boldogul. Nyáron érdemes mértékkel öntözni. Jól illeszkedik madárbarát kertbe is, mivel a vörösbegy és a rigó is szívesen fészkel a hajtásai között.

Hortenzia

A hortenzia látványos virágaival remek szoliter cserje, de kötetlenebb, laza sövényt is nevelhetünk belőle. Félárnyékos helyen érzi magát legjobban. Földjét tartsuk mindig kissé nedvesen.

Japán borbolya

A japán borbolya virágaival, valamint levélszínével díszítő ellenálló cserje. Világos és félárnyékos helyen is szépen fejlődik, átlagos adottságú, jó vízáteresztő talajba ültetve. A többi borbolyaféléhez hasonlóan a madarak számára ideális fészekrakó hely, így, ha madárbarát kertet tervezünk, bátran ültethetjük a kertbe.

Labdarózsa

A labdarózsa tavasszal nyíló, gömb alakú fehér virágaival heteken keresztül lehet kertünk ékessége. A tápanyagban gazdag, kissé nedves, jó vízáteresztő talajokat kedveli. Félárnyékos, világos és napos helyen is jól érzi magát. Alapvetően nem kényes növény, azonban a levéltetvek megtámadhatják.

Nagylevelű pipavirág

A nagylevelű pipavirág kúszó növekedésű lombhullató, alkalmas kerítések, falak befuttatására. Szív alakú leveleivel, valamint virágaival díszít. Világos, félárnyékos és árnyékos helyre is ültethető. Szereti, ha talaja, mindig kissé nyirkos.

Bugás hortenzia

A bugás hortenzia nyáron és ősz elején nyíló virágaival remek szoliter növény, valamint alkalmas a kert egyes területeinek határolására. Jó várostűrő növény, mely mérsékelt öntözést igényel, félárnyékos és világos helyre ültethető.

Havasi ribiszke

A havasi ribiszke térhatárolásra és talajtakarásra is alkalmas ellenálló cserje. Elviseli a keményebb teleket, a kedvezőtlen fényviszonyokat és a szárazságot is.

És ha már szóba került a kert, ha végeztél kerti munkáiddal, és a csizmád talpára sok föld ragadt, meg fogsz lepődni, de egy kinti fém lábtörlő akár járórácsból is készíthető. Magyarországi webshopból járórácsot ide kattintva, romániaiból pedig Stergător picioare metalic néven tudsz vásárolni.

Kép forrása: Pixabay.com

Cikk Címkék:
· · · ·
Cikk Rovatok:
Egyéb