szept 1, 2021
35 Megtekintés
0 0

10 árnyéktűrő lombhullató cserje, a kert árnyékosabb részeibe!

Írta

A szárazságon túl a másik olyan körülmény, ami ellenállóbb növényfajokat kíván a kertben, az a kevés fény, azaz az árnyék.

Gyakran gondot okoz, hogy a kert árnyékos vagy félárnyékos részeire milyen növény kerüljön, ami nem sínylődik a kevés fény hatására, hanem ilyen körülmények között is szépen díszít.

Ebben szeretnénk most segíteni, ezzel a 10-es listával, melyben félárnyékos, és árnyékos helyre való növényeket gyűjtöttünk össze.

Bangitalevelű hólyagvessző

A bangitalevelű hólyagvessző szoliterként és kötetlen sövényként ültethető díszes cserje, mely virágával, termésével és őszi lombszínével is a kert dísze lehet. Teljes árnyék kivételével bárhova ültethető, a félárnyékot jól bírja.

Csillagsom

A csillagsom virágaival és termésével díszítő lombhullató cserje, mely félárnyékos helyen, tápanyagban bővelkedő talajba ültetve fejlődik legszebben. Nyáron, ha nagy a szárazság célszerű mérsékelten öntözni.

Tölgylevelű hortenzia

A tölgylevelű hortenzia karéjos leveleivel, hófehér virágaival, valamint őszi lombszínével is díszítő mutatós cserje. Savas vagy semleges kémhatású talajba ültetve, öntözés mellett, félárnyékos és árnyékos helyen fejlődik legszebben.

Vadszőlő

A vadszőlő kúszó növekedésű cserje mely főként leveleivel díszít, kerítések, falak befuttatására alkalmas. Bármilyen fényviszonyú helyen boldogul. Nyáron érdemes mértékkel öntözni. Jól illeszkedik madárbarát kertbe is, mivel a vörösbegy és a rigó is szívesen fészkel a hajtásai között.

Hortenzia

A hortenzia látványos virágaival remek szoliter cserje, de kötetlenebb, laza sövényt is nevelhetünk belőle. Félárnyékos helyen érzi magát legjobban. Földjét tartsuk mindig kissé nedvesen.

Japán borbolya

A japán borbolya virágaival, valamint levélszínével díszítő ellenálló cserje. Világos és félárnyékos helyen is szépen fejlődik, átlagos adottságú, jó vízáteresztő talajba ültetve. A többi borbolyaféléhez hasonlóan a madarak számára ideális fészekrakó hely, így, ha madárbarát kertet tervezünk, bátran ültethetjük a kertbe.

Labdarózsa

A labdarózsa tavasszal nyíló, gömb alakú fehér virágaival heteken keresztül lehet kertünk ékessége. A tápanyagban gazdag, kissé nedves, jó vízáteresztő talajokat kedveli. Félárnyékos, világos és napos helyen is jól érzi magát. Alapvetően nem kényes növény, azonban a levéltetvek megtámadhatják.

Nagylevelű pipavirág

A nagylevelű pipavirág kúszó növekedésű lombhullató, alkalmas kerítések, falak befuttatására. Szív alakú leveleivel, valamint virágaival díszít. Világos, félárnyékos és árnyékos helyre is ültethető. Szereti, ha talaja, mindig kissé nyirkos.

Bugás hortenzia

A bugás hortenzia nyáron és ősz elején nyíló virágaival remek szoliter növény, valamint alkalmas a kert egyes területeinek határolására. Jó várostűrő növény, mely mérsékelt öntözést igényel, félárnyékos és világos helyre ültethető.

Havasi ribiszke

A havasi ribiszke térhatárolásra és talajtakarásra is alkalmas ellenálló cserje. Elviseli a keményebb teleket, a kedvezőtlen fényviszonyokat és a szárazságot is.

Kép forrása: Pixabay.com

Cikk Címkék:
· · · ·
Cikk Rovatok:
Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük