szept 1, 2021
405 Megtekintés
0 0

4 dekoratív lombhullató növény, mely terméseivel díszít!

Írta

A kertünkben ültetett fák és cserjék számos módon díszíthetik a kertet. Díszíthetnek alakjukkal, levélzetükkel, leveleik alakjával, virágaikkal, kérgük színével és mintázatával vagy éppen terméseikkel is.

Cikkünkben olyan lombhullató dísznövényeket mutatunk be, melyek terméseikkel is díszítenek.

Japánbirs

A japánbirs több szempontból is remek növény. Egyrészt nem túl problémás, betegségek és kártevők általában nem károsítják. Jól érzi magát napos, világos és félárnyékos helyen is. Ilyen növény persze, akad még jó pár, ami miatt úgy gondoltuk, hogy helye van ebben az összeállításban, azok a sárga termései, melyek a lombhullás után is az ágakon maradnak.

Szépségét nemcsak ősszel mutatja meg, hanem már a lombfakadás előtt, ekkor kezdenek ugyanis nyílni rózsaszín, piros, vagy barackszínű virágai. Mivel nem túl nagytermetű növény, ezért a japánbirs remek szoliter növény lehet a kisebb kertekben.

Kínai lilabogyó

A lilabogyó közel sem annyira ismert, és népszerű a hazai kertbarátok körében, mint amire rászolgálna adottságai miatt. Ez a kb. 2 méteres cserje rendkívül hálás és dekoratív növény. Októberre kifejlődő bogyós termései, megannyi lila gyöngyre emlékeztetnek, a nyár derekán nyíló virágai szintén lilás-rózsaszínes árnyalatban játszanak.

Bár fő érdekességét bogyós termései adják, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy nem túl problémás növény, kártevők és betegségek jellemzően nem károsítják. Ha tápanyagban gazdag talajba ültetjük, napos, világos, vagy félárnyékos helyre, akkor nagyot nem hibázhatunk.

Nyugati hóbogyó

Az előbb bemutatott lilabogyóval ellentétben, a nyugati hóbogyó igencsak gyakori növény Magyarországon, köszönhetően számos jó tulajdonságának, valamint annak, hogy nemcsak ősszel, hanem az ingerszegény téli időszakban mutatós dísze a kerteknek és parkoknak, fehér terméseivel, melyek mérgezők.

Lényegében bármilyen fényviszonyú helyre ültethető, bár kevés fény mellett sokkal kevesebb termést hoz. Jó szárazságtűrő képességgel bír és rosszabb adottságú, tápanyagokban szegény talajba ültetve is jól fejlődik. Azon túl, hogy bogyói mérgezők, egy hátrányos tulajdonsága van, mégpedig az, hogy lisztharmat, levélrozsda és levélfoltosodás is megbetegítheti.

Pirostermésű ezüstfa

Összeállításunk utolsó növénye a pirostermésű ezüstfa, főként piros színű bogyós terméseivel lehet kertünk ékessége, bár tavasz végén nyíló, illatos sárga virágai is említésre méltók. Remek szoliter növénye lehet kertünknek, de alkalmas áthatolhatatlan sövény nevelésére is.

Ehhez magas fényigényét kell kielégíteni, és lehetőség szerint savanyú talajba kell ültetni. Hosszabb szárazabb időszakokban célszerű öntözni is. Ezt a pár dolgot betartva, egy igazán dekoratív növényre tehetünk szert.

Kép forrása: Pixabay.com

Cikk Rovatok:
Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.