aug 3, 2022
717 Megtekintés
0 0

Ezekre sokan nem figyelnek a Kádár-kocka felújításánál!

Írta

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a dolgokat is, amikre sokan nem figyelnek a Kádár-kocka felújításánál, holott sokat számíthat költségek csökkentése terén.

A Kádár-kocka a magyar ingatlanpiacon egy egyedülálló fogalom. Erről a legtöbbeknek a valóban régi kocka házak jutnak eszébe, amiknek felújítása el-el maradt az évek alatt, illetve aki belevágott esetleg az meg is szenvedett a korszerűsítésével. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amikre sokan nem figyelnek a Kádár-kocka felújítása során.

Mit érdemes felújítani egy Kádár-kockán?

A Kádár-kockák esetében elmondhatjuk, hogy mára már energetikai és fűtéstechnikai szempontból is teljességgel elavultak, főképp ha az évtizedek alatt ezek modernizációja nem történt meg. A felújítás során ezért fel kell mérni előzetesen, hogy mi az, amit mindenképp érdemes felújítanunk.

Amennyiben energetikailag szeretnénk ráncba szedni egy jó öreg Kádár-kockát, akkor mindenképpen ajánlott komplex módon gondolkodni. Ez azt jelenti, hogy a fűtéstechnikát, a nyílászárókat és a szigetelést egymással összefüggésben érdemes felújítani.

Nyílászáró csere

Mindenfajta ingatlan esetében általános vélekedés, a szakemberek részéről, hogy a nyílászárókat 20-30 évente érdemes cserélni. Mivel a legtöbb Kádár stílusú épület az 1960-1970-s időszakban épült, ezért optimális esetben már a 2. generációnyi nyílászárót kell nyüstölnünk. Amennyiben ez nem így van, akkor mindenképpen érdemes megfontolni az ablakcserét.

Ráadásul régen a fa ablak keretek voltak a legnépszerűbbek, amik mostanra már elöregedtek. Helyettük mindenképp érdemes műanyag nyílászárókra váltani. Természetesen egy ablakcsere ára függ az ablak:

  • típusától,
  • méretétől,
  • profil anyagától,
  • működtetés jellegétől,
  • egyéb kiegészítőktől (árnyékolás technika, szúnyogháló stb.)

Padlás szigetelése

A Kádár-kockák esetében komoly problémává vált mostanra, hogy a szigetelés nem kielégítő. Ezek közül az egyik leggyengébb pont a padlás szigetelése. A hagyományos kockák esetében a padlás szigetelés elmaradt, de mindenképpen érdemes figyelni, mert rengeteg hőenergia távozhat a födémen keresztül. A homlokzati szigeteléshez hasonlóan a padlás szigetelése is rögvest meglátszik majd a fűtés számlánkon.

A padlás szigetelését elvégezhetjük saját kezűleg is hagyományos bálás szigetelőanyaggal (kőzetgyapot, üveggyapot stb), de egy szakember fújt szigetelőanyaggal akár egy nap alatt is leszigetelheti a padlást. Az ilyen jellegű szigetelésnél azonban meg kell gondolni, hogy pakolni és  járni is akarunk rajta, vagy elégséges, ha csak egy úgynevezett „szerviz járatot” hagyunk.

Homlokzat szigetelés

A homlokzat szigetelés a Kádár kockák esetében nem csak esztétikailag hathat kedvezően, hanem bizony a kedvezőtlen energetikai jellemzőket is javíthatja. Összességében elmondhatjuk, hogy a homlokzat megfelelő szigetelésével:

  • meggátolhatjuk a hőenergia vesztést,
  • csökkenthetjük a rezsiköltséget,
  • növelhetjük a komfortfokozatot,
  • növelhető az épület energetikai besorolása.

A homlokzatszigetelés bár nem egyszerű mutatvány, de akár mi magunk is hozzá láthatunk. Ehhez azonban nem csak alapanyagokra, hanem szerszámokra, és más kellékekre is szükség lesz. Szerencsére ma már a bárki számára elérhető szerszám és állvány webáruházak segítségével mindent beszerezhetünk, amire szükségünk lehet.

Az ilyen jellegű szigetelések esetében azonban kiemelten fontos, hogy figyeljünk arra nehogy hő hidak alakuljanak ki az épületben, mert ez könnyen vezethet falvizesedéshez, penészedéshez, ami még több problémát okozhat számunkra.

Vezetékek, csövek cseréje a Kádár-kockákban

Az évek során a kevésbé szigetelt falakban a fémcsövek és vezetékek elöregedhetnek. Emiatt a Kádár korszakban épült házak esetében célszerű a vezetékrendszereket, de még az elektromos hálózatokat is cserélni, ha ez nem történt meg még korábban. Ezek a munkák azonban jóval összetettebbek, így mindenképpen érdemes szakemberre bízni a munkát, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés.

A régi házakban ráadásul előforduló probléma, hogy az ingatlan hálózata nem bírja el a sok új modern fogyasztót, főleg, ha esetleg klíma, több televízió, villanybojler stb is terhelheti a rendszert. Ebben az esetben mindenképp nagyobb terhelhetőséggel elbíró rendszerre lesz szükségünk, ami persze többletköltséggel is jár.

Összegezve

A Kádár-kockák esetében tehát nem mindig egyszerű a felújítás menete, hiszen több téren is modernizációra lehet szükség, ami akár komolyabb összegeket is felemészthet a családi büdzséből. Emiatt mindenképpen érdemes érdeklődni az ingatlanon korábban végzett munkálatokról, illetve a mostani állapotáról is.

Cikk Címkék:
· ·
Cikk Rovatok:
Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.