szept 12, 2023
48 Megtekintés
Miért nem használ mindenki természetes építőanyagokat? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Miért nem használ mindenki természetes építőanyagokat?

Írta

Aki egy kicsit is utánajár a témának egy-egy építkezés vagy felújítás során, hamar rájön, hogy a legjobban akkor jár, ha természetes építőanyagokat használ fel a munkálatok során.

Ehhez azonban valóban szükséges némi utánjárás, hiszen idehaza még nem terjedt el annyira az ökologikus építkezés, mint a szomszédos országokban. Éppen ezért szakembert is nehezebb találni, hiszen a mesterek döntő többsége még mindig a cement-beton-purhab-polisztirol bűvkörében él, és nem is igazán hajlandó változtatni ezen.

Szerencsére akad azért egyre több olyan szervezet és vállalkozás, akik segítik azokat az embereket, akik a mesterségesen előállított építőanyagokon túl szeretnének lépni.

Le kell számolni a tévhitekkel!

Ahhoz, hogy a BIOKAY vályogvakolatok természetes hőszigetelési megoldásai mellett a többi természetes építőanyag is valóban elterjedjen, számos tévhittel kell leszámolni.

Így többek között azzal is, hogy a vályog, a nád, a kender vagy a gyapjú a szegények építőanyaga lenne. Ehhez azonban ismerni kell a hátterét a folyamatoknak. A II. világháború után vesztett a népszerűségéből az összes ilyen jellegű anyag, hiszen a háború után a hangsúly a gyorsaságon volt. A cél az volt, hogy minél sebesebb tempóban épüljön újra a világ, és ehhez a vegyipar kiváló lehetőségeket biztosított. Ám a beépített vegyi anyagok hatni kezdtek. A WHO ezért már nagyjából negyven évvel ezelőtt megalkotta a Beteg Ház Szindróma fogalmát, amely a vegyipar által életre hívott építőanyagok egészségkárosító hatásait taglalja!

Nem csupán új építésű házaknál alkalmazható!

Sok ember számára tűnik kecsegetőnek az ökologikus építkezés, ugyanakkor sajnos sokan azt hiszik – tévesen -, hogy csakis új építésű házaknál lehet alkalmazni a fentebb említett anyagokat. Ez azonban távolról sincs így, ugyanis akár egy téglaépítésű házon is hatalmasat tud dobni egy vályogvakolat, nemesvakolat és persze a természetes alapanyagokat felhasználó hőszigetelés.

Éppen ezért ha éppen felújítás vagy építkezés előtt állsz, feltétlenül tájékozódj a BIOKAY vályogvakolatok szakembereinél, hogy pontosan milyen lehetőségeid is vannak.

A fent említett vállalkozás nem pusztán webshopként működik, ahol meg tudod vásárolni a fenntartható építkezéshez szükséges alapanyagokat. Szerveznek workshopokat, ahol meg tudod te magad is tanulni, hogyan kell ezekkel a csodás anyagokkal bánni, illetve ötleteket is meríthetsz.

A tartósság miatt sem kell aggódni!

Végezetül érdemes szót ejteni a leggyakrabban előforduló tévhitről is. Sokan ugyanis azzal “érvelnek”, hogy ezek az alapanyagok nem tartósak. Ilyenkor mindenképpen érdemes egy kicsit kitekinteni külföldre, ahol 6-700 éves favázas vályogházak állnak és vannak használatban még mind a mai napig.

Mindenképpen érdemes adni némi esélyt az ökologikus építkezésnek, mert a pénztárcánkon túl az egészségünk és a környezetünk is jobban jár vele!

Cikk Címkék:
·
Cikk Rovatok:
Ingatlan