febr 14, 2021
668 Megtekintés
0 0

Ne építsen a Balabo kft. kikötőt a balatonföldvári nyugati strand partjára!

Írta

A Nők a Balatonért Egyesület közleménye:

„Egyre nagyobb számú kikötőfejlesztés is veszélyeztetheti, pusztíthatja a parti, partközeli élővilágot. … A kikötők fejlesztése ráadásul nem csak az élővilágra, hanem a tó üledékvándorlására, sőt áramlataira is jelentős (nem csak lokális) hatással lehet, ami összességében a tó állapotának romlását okozhatja. „

– áll a KDTVIZIG „Jelentős vízgazdálkodási kérdések” című tanulmányában a Balatonra tervezett új kikötőkről (KDTVZIG, 2020. december).

Ennek szellemében kér jogorvoslatot a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület a bíróságtól a hatóság végleges határozata miatt. A határozat szerint:

„A tervezett tevékenység megvalósítása esetén nem feltételezhető jelentős környezeti hatás.”

A Balabo kft. Előzetes vizsgálat című tanulmánya – bár célja a fenti megállapítás alátámasztása – nem igazolja ezt a sommás megállapítást. A kritikus kérdés, az iszaposodás vizsgálata kifogásolható, mert nem reprezentatív adatok alapján készült: évtizedekkel ezelőtti mederdomborzat adatok és a keleti medence széladatai alapján számoltak.

Ráadásul a kikötő tervezéséhez annak ellenére kezdtek hozzá, hogy a balatonföldvári Helyi Építési Szabályzat taxatíve rögzíti, hogy a strand területe nem csökkenthető, funkciója nem változtatható. Márpedig ha a kikötő megépül, akkor a jelenlegi strand partjáról tilos lesz a Balatonba lépni, azaz megszűnik a strand.

A perindító beadvány az egyesület Facebook-oldalán olvasható.

Kiadó: Nők a Balatonért Egyesület

Forrás: OS

Cikk Rovatok:
Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.