máj 6, 2021
578 Megtekintés
0 1

Nőgyógyászati kérdésekről otthona kényelmében

Írta

Biztosan sokan emlékszünk még arra, amikor bizonyos újságokban, folyóiratokban volt egy népszerű és hasznos rovat,

„Az orvos válaszol”: nőgyógyász, belgyógyász, gyerekorvos, gasztroenterológus és számos más szakember igazította el a bizonytalan olvasókat. Manapság egyre ritkábbak a papír alapú folyóiratok és minden felgyorsult. Nincs idő napokat, heteket várni egy-egy sürgető probléma vagy kevésbé egyértelmű eset kapcsán.

Alkalmazkodva korunk elvárásaihoz, számos helyen remélhetünk gyors választ az interneten is. Milyen esetekben és milyen módon kaphatunk tanácsot nőgyógyász szakorvostól az online térben? Kinek és miért hasznos ez a lehetőség? Az alábbiakban erről lesz szó.

Az orvos válaszol: nőgyógyász a fedélzeten

Sokan tartanak a nőgyógyászati vizsgálattól vagy kényelmetlennek találják, és ha lehet, csak akkor keresnek fel személyesen egy szakorvost, ha ez feltétlenül szükséges.

Nem tudjuk, érdemes-e orvoshoz fordulni egy kevésbé súlyosnak tűnő nőgyógyászati problémával, ami akár hosszabb ideje fennáll, de – egyelőre – nem okoz nagyobb kellemetlenséget. Babavárás előtt vagy éppen várandósság alatt, tanácstalanok vagyunk, mely vizsgálatokat ajánlatos mindenképpen és melyeket javasolt elvégeztetni. Az ultrahangkép számunkra csak szürke pacákkal van tele. A klimax tünetei gyötörnek minket és enyhíteni szeretnénk rajta. Ismerős helyzetek?

Ha nem sürgősségi esetről van szó, de szeretnénk mielőbb megtudni, mit javasol egy szülész‑nőgyógyász szakorvos, ideális lehet egy adott platformon írásban feltenni a kérdésünket. Ezután nincs más dolgunk, mint megvárni, amíg az orvos válaszol.

Esete válogatja

Legtöbbször két lehetőség van: teljesen személyes és diszkrét kapcsolatba kerülünk az adott nőgyógyász szakorvossal és a problémát, valamint a választ is csak mi látjuk, mint amikor valójában is chatelünk valakivel – de előfordulhat, hogy itt azért kicsit türelmesebbnek kell lennünk, mire megtudjuk, mit javasol a szakember.  Ebben az esetben hosszabb, bizalmasabb viszony alakulhat ki az orvos és a páciens között, valamint intimebb kérdéseket is bátrabban fel lehet tenni.

A másik opció, hogy a kérdésünk és a válasz is megtekinthető egy nyilvános oldalon, természetesen a személyünk beazonosíthatósága nélkül. Ennek a verziónak az az előnye, hogy mások számára is látható és hasznos lehet, (vagy akár félrevezető) amit az orvos válaszol. A hosszabb távú együttműködés kialakítására adott esetben itt is lehetőség van.

Mindenki eldöntheti, neki melyik lehetőség az „esete”.

Hova tovább?

Miután így vagy úgy megtörtént a válaszadás, a nőgyógyász szakorvos tanácsai, véleménye alapján tovább indulhatunk. Ha lehetőség van rá, felkereshetjük azt a szülész-nőgyógyászt is, akitől a választ kaptuk, vagy az ő javaslata alapján akár más szakorvost is. Nincs más hátra, mint időpontot foglalni és személyesen elmenni a számunkra legmegfelelőbb helyre.

Összegzés

Lássuk be, a nőgyógyászati problémák még manapság is sok nő számára zavarba ejtőek, tabunak számítanak. Nem mindenki számára könnyű személyesen megnyílni. Ha az orvos az online térben válaszol, bátrabban tesszük fel kérdéseinket és lehet, hogy éppen ennek köszönhetően hatékonyabb, eredményesebb és gyorsabb kezelést kapunk.

Cikk Rovatok:
Egészség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.