jún 17, 2024
14 Megtekintés
A rostdús táplálkozás és az aranyér kapcsolata bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

A rostdús táplálkozás és az aranyér kapcsolata

Írta

Az orvosok nem véletlenül mondják, hogy fogyasszunk egészséges, rostokban gazdag ételeket, és igyunk naponta minél több folyadékot, hiszen ezekkel olyan betegségeknek is elejét vehetjük, mint az aranyeresség.

A probléma sokkal több embert érint hazánkban, mint gondolnánk, éppen ezért fontosnak tartottuk, hogy egy cikk keretében mi is jó tanácsokkal lássuk el az olvasókat.

Mi az az aranyeresség? Milyen tünetei vannak?

Az aranyeresség egy igen kellemetlen tünetekkel járó betegség, gyógyításával a proktológusok foglalkoznak: például a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ orvosai. Budapesten és Székesfehérváron egyaránt van magánrendelésük, itt személyre szabott kezeléseket alkalmaznak.

Azt, hogy miképpen kell gyógyítani a pácienseket, az határozza meg, hogy külső vagy belső aranyérről van-e szó, illetve milyen stádiumban tart a betegség. A tünetek is ettől függnek. Intő jel lehet, ha a székelés közben fájdalmat érzünk, viszket a végbél tájéka, esetleg duzzanat, csomó is tapintható a területen. Akkor szoktak az emberek leginkább megijedni és orvoshoz fordulni, ha a WC-papíron véres csíkot látnak.

A legjobb, ha nem halogatjuk a kivizsgálást ilyenkor és azonnal bejelentkezünk egy orvoshoz. Egyes esetekben – külső aranyérnél – a tünetek elmúlhatnak kezelés nélkül is, de gyakoribb, hogy a probléma visszatér. Jobb, ha egy proktológus felállítja a diagnózist, és meghatározza a gyógyítás módját.

Amit mi tehetünk

Az aranyerességnél is a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. Tévhit, hogy csak az idősebbeket vagy az ülőmunkát végzőket fenyegeti ez a betegség, sokkal többeknél jelentkezhetnek a panaszok.

Azok, akik keveset sportolnak, túlsúlyosak eléggé veszélyeztetettek, de a kismamák, a nap mint nap nehéz súlyokat emelők szintén. Az aranyeresség kialakulásában közrejátszik ugyanis a hasűri nyomás: fontos ezért a helyes székelési szokások elsajájítása és a rendszeres könnyű mozgás is.

Ugyanakkor az egészséges táplálkozásra is oda kell figyelnünk. Amit feltétlen tegyünk meg a bajok elkerülése érdekében: fogyasszunk rostokban gazdag ételeket. Nem titok, hogy a székrekedés gyakran vezet aranyerességhez.

Ahhoz azonban, hogy könnyedén tudjunk üríteni, lágyabb legyen a székletünk, érdemes sok folyadékot fogyasztani – napi 2-2,5 liter víz – és székletlágyító hatású ételeket enni.

Mit együnk?

Az édes péksüteményeket, gyorsételeket, túlságosan fűszeres sülteket kerüljük. Részesítsük előnyben a gyümölcsöket, zöldségeket, a teljes kiőrlésű lisztből, rozsból készült kenyeret. A főtt zab, árpa is ajánlott.

Figyeljük szervezetünk jelzéseit, ugyanis egyes élelmiszerek puffadást is okozhatnak. Vannak, akiknek a tejtermékek fogyasztása során jelentkeznek a gondok, másoknál a glutén okozhat panaszokat.

A folyadékok esetében szintén kerüljük a cukrozott változatokat: friss vizet, teát igyunk. A kávé és az alkohol dehidratál, ezek túlzott fogyasztása is vezethet székrekedéshez.

Kérhetünk a patikában székletlágyító szereket, de inkább törekedjünk az egészséges táplálkozás betartására.

Cikk Rovatok:
Egészség