márc 15, 2024
88 Megtekintés
Maltipoo, a trendi keverék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Maltipoo, a trendi keverék

Írta

“Hogy micsoda? Maltipoo? Hát az meg miféle lény?”

Ne aggódj, ha ilyesmi gondolatok fogalmazódtak meg a fejedben a cím elolvasása után, nem vagy vele egyedül. Egy olyan új keletű, hibrid kutyafajtáról van ugyanis szó, ami még csak most kezd el elterjedni, ráadásul hivatalosan nem is létezik.

Mindjárt be is avatunk a részletekbe, megtudhatod, hogy pontosan milyen fajtát takar ez a bolondos név, mik a legfontosabb jellemzői, és ha te is szeretnél egy ilyen kutyust, akkor miért jó ötlet számára a Kutyakajas.hu Webáruház Julius K9 tápjai közül válogatni. Na de haladjunk csak szépen sorban!

Először is, mi az a Maltipoo?

Manapság fénykorukat élik az úgynevezett dizájner kutyák, akiket a gazdáik elsősorban a divatos, cuki kinézetük miatt választanak, nem a jellemzőik vagy a képességeik végett.

Így keletkezett a Maltipoo is, ami lényegében az uszkár és a máltai selyemkutya keresztezéséből született. Tehát voltaképpen egy keverékről van szó, ezért is mondtuk, hogy mint külön fajta, hivatalosan nem létezik, sehol sincs bejegyezve.

Az első generációs Maltipoo kutyák egy fajtatiszta uszkár és máltai keresztezéséből származnak, a második generációsoknál viszont már előfordul, hogy két Maltipoo-t pároztatnak vagy egy Maltipoo-t uszkárral, illetve máltaival. Ez utóbbinál már eléggé lutri, hogy milyen lesz majd a kiskutya, például előfordulhat, hogy a bundája sem lesz göndör, ezért sokkal keresettebbek az első generációs egyedek.

Külső jegyek

A kutya mérete attól függ, hogy az uszkár szülője törpe vagy a toy fajtába tartozik. A mini változtat mindössze 3-5 kg testsúlyú, és 25-28 cm-es marmagassággal rendelkezik, a normál méretű pedig 6-8 kg, 30-35 cm marmagassággal. Látható tehát, hogy mindkét esetben egy apró testű kutyáról van szó.

A két fajta keveredésének köszönhetően számos színváltozatban létezik, de általában a barna a legkeresettebb. A szőre az enyhén hullámostól az uszkárokra jellemző göndörségig terjedhet.

Alapvető tulajdonságok

A Maltipoo kutyák nagyon barátságosak, társaságkedvelőek, ragaszkodnak az emberhez. Emiatt és a kényes bundájuk miatt mindenképp csak benti tartásra javasoltak. Igazi “gazdifüggők”, ha pedig keveset foglalkoznak velük, akkor könnyen kialakulhat náluk szeparációs szorongás.

Ezért ha sokat vagy házon kívül, akkor nem ő lesz a tökéletes társ számodra, de ha csak részmunkaidőben, netán home office-ban dolgozol, akkor remekül kijöttök majd egymással.

Pici termete és barátságos természete miatt házőrzésre teljesen alkalmatlan, sőt fennáll annak a veszélye, hogy a betörő őt viszi magával zsákmány gyanánt, mert elvarázsolja a cukisága.

Etetés

Mivel kistestű kutyáról van szó, ezért nem kell aggódnod amiatt, hogy kiesz majd a vagyonodból. Érdemes az apróbb méretű tápok közül válogatni, a szárazeledelekben pedig az a jó, hogy rágás közben a fogukat is tisztítják vele.

A már említett Julius K9 kínálatából remek választás például a Hypoallergenic Adult Lamb & Rice Small vagy a Vital Essentials Adult Beef & Rice Small.

Cikk Címkék:
Cikk Rovatok:
Egyéb