máj 24, 2023
150 Megtekintés
0 0

Telefonra, vagy étkészletre? Mikor kössünk adásvételi szerződést?

Írta

Azt mindannyian tudjuk, hogy lakás és autóvásárlás esetén adásvételi szerződés kötése szükséges, ennek hiányában ugyanis hivatalosan nem kerülhetnek a tulajdonunkba.

A tulajdonjog bejegyzése  kormányablakban intézendő, hivatalos folyamat, ami véd minket attól, hogy a nagyobb értékeinket eltulajdonítsák. De mi a helyzet az ennél kisebb, mégis jelentős értékeinkkel?

Mikor szükséges adásvételi szerződést kötni?

Valójában minden esetben, amikor adásvétel történik, tehát valamilyen értéktárgy kompenzáció ellenében tulajdonost cserél, magánszemélyek között. Természetesen nem lenne reális minden vásárláskor adásvételi szerződést kötni a pénztárnál, arra bőven elég a bizonylat. A különböző boltokra a kereskedelmi jog szabályai vonatkoznak. Ugyanígy komikus helyzetet teremtene, ha a szomszédtól vásárolt 10 db tojásra kötnénk szerződést.

Azonban hogyha magánszemélytől vásárolunk, vagy másodkézből használt terméket veszünk: telefon, étkészlet, kertibútor, kerékpár, babakocsi, vagy hasonló ingóság még, ha elsőre eszünkbe sem jutna, szükséges az adásvételi szerződés.

Miért szükséges?

Adásvételi szerződés mind az eladót mind pedig a vásárlót védi azáltal, hogy a benne rögzített időpontban a benne meghatározott értéktárgy az ismertetett állapotában és módon, a megállapodott és elfogadott összeg fejében tulajdonost cserél.

Enélkül a dokumentum nélkül jóhiszeműségből adásvételi csalásnak, visszaélések lehetőségének tesszük ki magunkat. Minden részlet, amely nem kerül rögzítésre a szerződésben a későbbiekben gondot okozhat. Ilyenek lehetnek a csupán szóbeli tájékoztatások,  eltitkolt hibák, elhallgatott részletek. Minden, ami akár a vásárlástól való elálláshoz, vagy az ár csökkentéséhez vezethet, magában rejti a megtévesztéssel való vádaskodás veszélyét és jogi vitához is juttathat minket.

Hogyan csináljuk?

Ahhoz, hogy az adásvételi szerződés aláírásával az adásvétel valóban lezáruljon célszerű a lehető legalaposabban, legrészletesebben rögzíteni az ismert adatokat, körülményeket. Ahogyan a bevezetőben is említettük, adásvételről lévén szó, legtöbben gépjármű és ingatlan adásvételi szerződésekre gondolunk, ezekhez keresünk segítséget. Ennek megfelelően, ha adásvételi szerződés minta keresésével különböző gépjárművek és ingatlanok eladásához találunk majd minta dokumentumot. Ezek azonban nem alkalmasak egyéb tárgyak tulajdonváltásának precíz rögzítésére, hiszen ezen tárgyak más adatokkal rendelkeznek, mint például egy személygépkocsi vagy egy szántóföld. Biztosan találnánk a szerződés minta felépítésében olyan bekezdéseket is melyek nem relevánsak az értékesítendő ingóságra nézve. Ezen felül tény, hogy nem tudhatjuk a mintát készítő személy valóban hozzáértő szakember volt-e, valamint, hogy a dokumentum megfelel-e a jelenlegi céljainknak és az aktuális jogszabályoknak. Ezek miatt az okok miatt kifejezetten ellenjavallott ismeretlenül minta szerződéseket használni.

A Szerzi platform erre kínál megoldást, az adásvételi szerződés okosdokumentummal. Az okosdokumentumot az eladó és a vevő közösen, távolról is szerkeszthetik, így mindkettőjük igényeinek megfelelő szerződést tudnak készíteni. Kérdések esetén, vagy ha szeretne közvetlenül ügyvédi iránymutatást kapni igényelhet online jogi tanácsadást, mely során a platformra regisztrált, Magyar Ügyvédi Kamarai tagsággal rendelkező Ügyvédek egyike akár perceken belül, de maximum három órán belül segítségére lesz és választ ad kérdéseire.

Cikk Rovatok:
Gazdaság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.