máj 13, 2020
576 Megtekintés
0 0

Ingatlanpiac: ritkán lakott övezetekbe menekülnek az emberek

Írta

A koronavírus-járvány a feje tetejére állította az ingatlanpiacot is. Az elmúlt két hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy a főváros belső kerületei iránt csökkent a kereslet, az emberek inkább a kertes házakat, a ritkábban lakott területeket részesítik előnyben.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elmondta, az ingatlanosok szerepe felértékelődött ebben az időszakban.

A koronavírus március elején jelent meg Magyarországon és szinte minden gazdasági ágazatra negatívan hatott. Az ingatlanpiac is teljesen átrendeződött néhány hét alatt, olyan trendeket lehet megfigyelni, amiket korábban elképzelhetetlennek tartottak a szakemberek.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, az ingatlanok árai máris csökkenni kezdtek és ez várható a következő hónapokban. Ami pedig a keresletet illeti, ügyfeleik az eddigiekhez képest teljesen más helyeken próbálnak lakáshoz, házhoz jutni.

„A koronavírus miatt inkább a nyaralóövezetekben, kertes, ritkábban lakott területeken nézelődnek az emberek, különösen a kisgyermekes családok. A korábban  felkapottnak számító belvárosi kerületekben drasztikus a kereslet visszaesése. A hétvégi házaknak évtizedekkel ezelőtt hatalmas szerep jutott a magyar társadalomban, de ez kikopott, most pedig kezd újra visszajönni. Aki városban él, a szabadnapjain szeretne kimozdulni a betondzsungelből, és a körülmények miatt erre most a hétvégi házak adják a legjobb lehetőséget.”

– magyarázta a szakember.

Gadanecz Zoltán azt is elmondta,  ezért sok vidéki településen, a Balaton partján, Gödöllőn vagy épp a Velencei-tónál közel sincs olyan drámai áresés, mint a sűrűn lakott fővárosi kerületekben. Nem emelkednek az ingatlanárak ezekben a régiókban sem, de zuhanás egyáltalán nem tapasztalható.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ingatlanosoknak most ismét felértékelődött a szerepük, ugyanis a lakástulajdonosokat direktben szinte egyáltalán nem keresik az érdeklődők a járványhelyzet miatt.

„Az ingatlanértékesítők munkájára most minden eddiginél nagyobb szükség van, folyamatos kapcsolatban állnak a tulajdonosokkal, első kézből tudnak minden információt a piac alakulásáról, az adott lakásról, és nem fordulhat elő, hogy a potenciális vevők bármilyen kérdésére ne tudnának választ adni. Megéri szakemberhez fordulni mind a tulajdonosok, mind a vevők szempontjából, mert rengeteg felesleges körtől és bosszúságtól tudják megkímélni őket az ingatlanközvetítők”

– fogalmazott.

Cikk Rovatok:
Ingatlan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.