febr 15, 2024
19 Megtekintés
Tippek, melyekkel könnyebbé válhat az étkezőasztal kiválasztása bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Tippek, melyekkel könnyebbé válhat az étkezőasztal kiválasztása

Írta

Az étkezőasztal is azon bútordarabok közé tartozik, melyet sokáig használunk, így körültekintőnek kell lennünk a kiválasztása előtt. Ne siessük el a döntést, sokféle szempontot vegyünk figyelembe, mielőtt belevágunk a vásárlásba.

A bútoráruházak kínálata hatalmas, így például a mömaxnál is számos étkezőasztalt találunk. Néhány egyszerű tippet követve könnyen meglelhetjük azt a modellt, melyet hosszú évekig használunk majd a meghitt családi vacsorák vagy a baráti összejövetelek színtereként.

Fix méretekhez igazodva

Sokan követik el azt a hibát, hogy beleszeretnek egy másnál látott vagy a lakberendezési magazinok oldalán szembejövő berendezési tárgyba, holott sem a mérete, sem a stílusa nem illeszkedik az otthoni elrendezéshez. Rengeteg csalódástól és szívfájdalomtól kímélhetjük meg magunkat, ha a vásárlás előtt az étkezőasztal helyét pontosan meghatározzuk és lemérjük az adott területet.

Általános szabály, hogy személyenként legalább 60 cm széles teret kell biztosítani a kényelmes elhelyezkedéshez. Így tökéletesen elfér mindenki egymás mellett, és az étkezés során lesz elegendő hely a karok mozgásához. Kis méretű étkezőkben használhatunk falra fúrt vagy bővíthető asztalokat.

Színválasztás fontossága

Az anyagválasztás is döntő lehet, hiszen már számos változata kapható az étkezőasztaloknak. A leginkább hosszú távra tervezőknek a valódi fából készült modelleket ajánljuk, de ezeknek a súlya és ára is egyaránt magas. A leggyakoribb a furnérból vagy rétegelt lemezből készült asztal használata, melyek különböző bevonatokat kapnak, mint például a most divatos magasfényű lakk. Készülhet edzett üvegből vagy karcálló kerámiából is a felület, ezek tényleg nagyon strapabíró anyagok.

Bár sokan bevállalják a feltűnőbb színárnyalatokat, a legtöbben hosszú távra terveznek, így semleges színekben gondolkodnak. Javasoljuk a fekete, szürke, barna és fehér változatokat, de kerülhet tölgy utánzat is az étkezőbe.

Kerek, ovális, négyzetes vagy téglalap?

Az étkezőasztal formáját szintén ki kell választanunk, hiszen kaphatóak kerek, ovális, tégla vagy négyzet alakú modellek is a boltokban. A kényelem és esztétikum szempontjából is érdekes ez a kérdés. A kerek és ovális változat meghittebb látványt nyújt számunkra, légiesebbé teszi a helyiséget. A megszokott négyzetes elrendezés jóval több személy elhelyezésére alkalmas, általában a helyiség központi eleme.

Napjainkban a rusztikus elrendezés is divatos, így nem kell megijedni, ha nincs 6 egyforma szék az asztal körül, vagy nem tökéletesen passzol a székek formája az étkezőasztalhoz. Jó megoldás lehet a padok használata, melyek között már igényes, modern kivitelű darabok is találhatóak. Használatuk főként a téglalap alakú asztalokhoz a megfelelő vagy az ovális formákhoz. A kevés hellyel rendelkezők számára pedig a legjobb megoldás a bővíthető vagy kihúzható étkezőasztal választása.

Cikk Rovatok:
Egyéb