szept 8, 2022
357 Megtekintés
0 0

2022-ben nőtt az átlagkereset, de az infláció és a kamatok elviszik a pluszt

Írta

A KSH legfrissebb, keresetekről szóló gyorstájékoztatója szerint 2022 júniusában az idei év márciusának adataihoz képest további 3%-kal emelkedett a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke.

Az elérhető lakáshitelek kamatai azonban májushoz képest több mint 1%-kal emelkedtek, így összességében alacsonyabb hitelösszeg fér bele az ingatlanvásárlók költségvetésébe.

A fizetések vásárlóerejének csökkenésével kisebb összeg fordítható ingatlanvásárlásra. Hogy mennyivel?

A Duna House Pénzügyek szakértői kiszámolták!

A KSH legfrissebb, keresetekről szóló gyorstájékoztatója[1] szerint 2022 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 503 500 Ft volt. Ha ezt az összeget egy jövőbeni ingatlanvásárlás szempontjából vizsgáljuk, nem megyünk vele sokra.

A reális összkép érdekében érdemesebb a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset mediánértékével, 280 800 Ft-tal kalkulálni, ami a 2022 márciusi adatokat további 3%-kal, az előző év azonos időszakának értékeit pedig 17%-kal múlta felül. A változó gazdasági környezet, az emelkedő kamatok és a magas infláció azonban a fizetések vásárlóerejének csökkenését eredményezte, így hiába nőtt az átlagkereset,

minimum 7-8%-kal kevesebbet költhet ingatlanra, aki most szeretne vásárolni.

A Duna House Pénzügyek szakértői szerint 20 év futamidővel, 10 évig fix kamatozással és egy átlagos, 7,7%-os piaci kamattal kalkulálva, ha a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkeresetet vesszük alapul, egy kereső esetén, szeptemberben 17 millió a maximálisan felvehető hitelösszeg, vagyis másfél millió forinttal kevesebb, mint májusban volt.

A változásoknak köszönhetően így csupán egy 2 millióval kisebb értékű, megközelítőleg 21 millió Ft-ot érő ingatlan vásárlásába foghat bele egy egyedülálló. Azonban felelőtlenség lenne a jelenlegi gazdasági környezetben arra buzdítani az ügyfeleket, hogy addig nyújtózkodjanak, amíg a takarójuk ér, hiszen az energiaárak és megélhetési költségek emelkedésével az a törlesztőrészlet, amelyet most könnyedén teljesítene az adós, pár hónap, fél év, egy év múlva már lehet, hogy csak az egyéb kiadások minimalizálásával tudna csak kifizetni.

A folyamatosan emelkedő ingatlanárak

mellett a Duna House augusztusi értékesítési adatai alapján a fővárosban ez egy pesti 31 négyzetméteres panellakásra vagy például egy 23 m2-es budai, téglaépítésű minigarzonra elegendő. Ha a vidéki kínálatot nézzük, akkor keleten egy 44 négyzetméteres, nyugaton egy kisebb, 41 négyzetméteres panelotthonra is futja, használt téglaépítésűből pedig akár 56-63 négyzetméteres élhetőbb otthon is kapható. Ahhoz, hogy a pénzünkért valóban a lehetőségeinkhez mérten legjobb ingatlant kaphassuk, érdemes szakértő segítségével összehasonlítani a banki ajánlatokat, hiszen a fenti paraméterekkel a legideálisabb FIX10-es kamatozású hitel 7,64%, míg 20 éves végig fix kamatozás esetén 7,65%-os kamattal rendelkezik.

kereset

kereset

Két keresővel már bővülnek a lehetőségek, 561 600 Ft-os nettó összkeresettel – feltételezve, hogy a pár nem rendelkezik sem áruhitellel, sem hitelkártyával vagy egyéb törleszteni valóval – maximum 336 960 Ft-ot vállalhatnak be hitelfizetésre havonta. Így 41 milliós felvett hitelösszeggel, valamint 10 milliós önerővel akár egy 51 milliós ingatlantranzakcióba is belevághatnak, ám ez a májusi számításokhoz képest 4 millióval alacsonyabb értéket jelent.

Ha a pár gyermeket tervez és házas, de nem rendelkezik megtakarítással, akkor továbbra is érdemes kihasználni a meghosszabbított határidővel, jövőre is igényelhető, 10 millió forintos, kamatmentes Babaváró támogatást, így lényegében önerő nélkül is lehetséges a lakásvásárlás. CSOK-kal kiegészítve, egy meglévő vagy vállalt gyermek esetén 600 ezer forinttal nő az összeg, amelyet az ingatlanvásárlásra fordíthatunk, de a májusban még 48,1 milliós tervezett vételár helyett szeptemberben csupán közel 45 milliós értékhatárig kezdhetjük mustrálni a kínálatot.

Az a fiatal pár, aki vidéken tervezi a letelepedést, májusban még 140-180 m2-es otthonok közül válogathatott, most azonban már csupán 121-135 m2-es, használt téglaházak között nézelődhet. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ezeknek a használt és sok esetben korszerűtlen ingatlanoknak a fenntartási költsége magas, így felújításra és modernizálásra is érdemes pénzt félre tenni. Ha tudatosan az alacsonyabb fenntartási költségű otthonok, például a panellakások kínálatát nézzük, akkor keleten akár egy 95 négyzetméteres, összenyitott lakást vagy a nyugati országrészben egy tágas, 88 négyzetméter nagyságú ingatlant is kifoghatunk.

Májushoz képest szeptemberben – a magasabb átlagkereset ellenére – a fővárosban is kisebb ingatlan vásárolható, a budai oldalon már csak egy 50 négyzetméteres téglaotthonra vagy egy 2 négyzetméterrel nagyobb panelre futja a fenti keretből. A pesti oldalon, a belvárostól kívül eső területen egy 54 négyzetméteres téglalakást vagy egy 67 négyzetméteres panelt kaphatunk a pénzünkért.

A magasabb jövedelem ezesetben számításaik szerint kedvezőbb kamatokat jelent, két kereső esetén, az átlagkereset mediánjával számolva a legjobb FIX10-es hitel akár 6,89%-os kamattal is elérhető, míg a végig fix kamatozású esetén is mindössze 7,15% a kamatra kell számítani a hitelfelvétel során.

Cikk Rovatok:
Ingatlan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.