szept 5, 2022
389 Megtekintés
Villamosenergia-Árfék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Villamosenergia-Árfék

Írta

Villamosenergia-Árfék: Ausztriában is küzdenek a rezsiért, cikkünkben épp a villamosenergia miatt, pedig Ausztria pont, hogy jórészt megtermeli magának az áramot.

Ennek ellenére a vártnál jóval korábban jöhet náluk a villamosenergia-árfék! Tudtuk meg a Guten Tag magyarok! Facebook csoport híréből.

Ugyanis Ausztriában a kormány az első 2900 kilowattóra villamos energia költségét szabályozná.

Ez pedig háztartásonként 10 eurócent/kWh-ban akarja maximálni. Az ezen felüli éves fogyasztásért kellene a tervek szerint piaci árat fizetni.

A szövetségi kormány a régóta tárgyal a villamosenergia-árfékről, hogy tompítsa a magas energiaköltségeket.

A kormány tájékoztatása szerint:

– minden háztartás a villamosenergia-fogyasztás azon része után fizet majd alacsonyabb áramárat, amely az osztrák háztartások előző évi átlagos fogyasztásának 80 százalékának felel meg.

Ez a határérték 2 900 kWh.

Az érték úgy jött ki, hogy megnézték hogy az osztrák háztartásoknak mi volt az átlagfogyasztása a múlt évben. Majd ennek vették a 80 százalékát.

Így a háztartások villanyszámlái tehát csökkennek, de továbbra is ösztönözni fogja a takarékosságot a határérték, ami meg egyébként cél is.

Az E-Control adatai szerint az osztrák háztartások több mint felénél valószínűleg nem teljesülnek a megtakarítási ösztönzők, mivel az éves fogyasztásuk egyébként is kevesebb, mint 2900 kilowattóra, egész pontosan 2500 kilowattórát (kWh) fogyasztanak.

Ezen háztartások tehát teljes mértékben részesülhetnek a tervezett villamosenergia-árfékből – mondta az E-Control képviselője az APA-nak.

A villamosenergia-árfékhez nem kell majd kérelmet benyújtani, az minden háztartás számára automatikusan hatályba lép. A végleges döntés és bejelentés szerdán várható.

Forrás: Guten Tag magyarok! Facebook csoport

Cikk Rovatok:
Külföld