nov 8, 2023
34 Megtekintés
Inverter napelemhez: árak és egyéb hasznos tudnivalók bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Inverter napelemhez: árak és egyéb hasznos tudnivalók

Írta

A legtapasztaltabb napelemes szakemberek ma már több ezer inverter telepítésén vannak túl. Ehhez azonban minőségi eszközökre, szakértelemre, valamint hatékony működésre van szükség. Egy megbízható inverterrel és egy hozzáértő emberrel sokáig élvezhetjük a napenergia előnyeit. Az innovatív Sofar Solar vagy éppen az SMA és a Huawei darabok remek választások, ha hosszú távban gondolkodunk.

Ebben a cikkben minden hasznos tudnivalót, árakat és egyéb információkat elárulunk az inverterekkel kapcsolatban.

Hogyan választunk invertert?

Mindenekelőtt figyelembe kell venni a helyszín adottságait. Emellett nem elvetendő szempont a tervezett rendszer szükségletei és persze a saját igényeink. Ennek megfelelően az általunk kiválasztott cég javaslatot tesz, hogy a leghatékonyabban kiélvezhessük a napenergia előnyeit. A napelem inverter árakról az ST Solar weboldalán keresztül is tájékozódhatsz bővebben. Nem árt azonban árajánlatot kérni, hogy még a legelején tisztában legyünk azzal, mennyibe fog kerülni a beruházás.

Az STP napelem minden esetben törekszik a biztonságra. Kizárólag olyan berendezésekkel dolgoznak, amelyek túlfeszültség védelemmel bírnak. Nem beszélve arról, hogy a maximális biztonság érdekében a bekötés során túlfeszültség levezetőket telepítenek hozzá, így elkerülhetjük az esetleges baleseteket.

Fontos megjegyezni, hogy nagyon ritkán fordul elő olyan eset, amikor csak egyetlen inverter jöhet szóba. A cég megvizsgálja, hogy az adott feltételek mellett milyen lehetőségeink vannak, majd ajánlatot tesz, hogy melyik inverter lesz műszakilag is megfelelő a számunkra.

Mi történik a telepítés során és azt követően?

Minden telepítésnél igyekeznek olyan helyet választani, ahol az inverter megfelelő távolságban van a hozzá szorosan kapcsolódó elemektől, emellett megfelelően védett az időjárási viszontagságoktól. Ez segít abban, hogy a lehető leggyorsabban hozzáférjünk a panelek által termelt áramhoz.

Egy szakértő cég mindig ott van, ha a rendszer vagy az invertert meghibásodna. Mivel a napelem kapcsán az első elem, ami először cserére szorul, az az inverter, így nem árt, ha van kihez fordulnunk. Az STP napelem vállalat kizárólag garanciális eszközöket használnak, amit típustól függően 15-25 éven belül érvényesíthetünk. Egy minőségi készülék hosszú ideig működőképes, de azért nem árt felkészültnek lenni.

Milyen árakra számíthatunk?

A készülék ára jelentősen változhat teljesítménytől és típustól függően. A központi inverterek általában olcsóbbak, ez viszont azt is jelenti, hogy kevésbé tartósak. Itt is elmondható, hogy minél jobb minőségű berendezést választunk, annál tovább biztosak lehetünk annak zavartalan működésében.

Az árra hatással lehet továbbá az inverter mérete, hiszen annak meg kell felelnie a napelemek által generált maximális teljesítménynek. Amennyiben az inverter kisebb, mint a napelemek összesített teljesítménye, akkor a rendszer nem fogja tudni teljes mértékben hasznosítani a megtermelt energiát. Hiába vettünk tehát kisebb és esetleg olcsóbb változatot, ha az nem képes ellátni a feladatát.

Végül pedig mindenképpen vegyük figyelembe a jótállást, hiszen minél hosszabb ideig érvényes, annál tovább élvezhetjük a biztonságos működést. Ennek köszönhetően kevesebb lesz a javításra, valamint a cserére fordított költség. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha márkás és megbízható eszközt választunk, ami általában drágább, mint egy gyengébb minőségű kivitel.

De miért van rá ekkora szükség?

Az inverter nem csak a napelemek által megtermelt egyenáram átalakításáért felelnek, hiszen számos egyéb funkcióval is rendelkeznek. Lehetővé teszik az energia termelés és fogyasztás optimalizálását. Ha ugyanis a panelek több energiát termelnek, mint amennyit felhasználunk, akkor az inverter a maradékot visszatáplálja a hálózatba, vagy pedig akkumulátorokba tárolja a felesleget. Így mindig lesz plusz áramunk, amit felhős vagy téli időszakban bármikor felhasználhatunk.

A készülék emellett javítja az elektromos áram minőségét, stabilizálják azt, ezzel csökkentve az áramszüneteket, valamint az elektromos hálózati problémák kockázatát. Emellett segít lenullázni a számlákat, hiszen az invertert által megtermelt energiához ingyen hozzáférhetünk.

Végül pedig ott van a teljesítményfigyelő funkció, amely lehetővé teszi a panelek folyamatos figyelését, ellenőrzését és követését. Bármilyen hibát észlel, jelet küld a telefonos applikációra, így azonnal cselekedhetünk.

Kép forrása: Pexels

Cikk Címkék:
Cikk Rovatok:
Tech