júl 11, 2022
338 Megtekintés
0 0

A sportfogadás története

Írta

A sportfogadás elődei: A sportfogadás története szorosan kapcsolódik a szerencsejátékhoz. Régészeti leletek azt bizonyítják, hogy a szerencsejáték története a kocka játékokkal kezdődött, legalább 40 ezer évvel ezelőtt.

Barlangrajzok, csempék és további más leletek is bizonyítékul szolgálnak, hogy már őseink is szerencsejátékoztak. Ezek mind mind azt bizonyítják, hogy a szerencsejáték már nagyon régóta az ember életének szerves részét képezi. Ebből pedig továbbfejlődött a sportfogadás ágazata, és megalakultak a legjobb online sportfogadás és kaszinó weboldalak. De hogyan? És mikor? Erre keressük a választ a továbbiakban.

A sportfogadás története

A sportfogadás története nem egészen egyértelmű és bizonyított, nagyon sok mítosz és legenda kering róla. Egyesek szerint az Olimpiára vezethető vissza, azonban ennek eredete is kissé tisztázatlan. Vannak, akik úgy tartják, hogy az Olimpiát először Zeusz tiszteletére rendezték meg, míg mások úgy vélik, hogy Héraklészhez köthető. Habár megrendezésének eredete tisztázatlan, időpontja annál biztosabb, ugyanis időszámításunk előtt 776 -ban rendezték meg először az Olimpiai Játékokat.

Már ekkor is tisztázott volt, hogy 4 évente ismétlődött az Olimpia. Az évek előrehaladtával az emberek között is egyre népszerűbbé vált, olyannyira, hogy a görögök egyenesen szobrot emeltek egyes sportolók tiszteletére. Ekkor kezdődött minden. Fogadásra szakosodott irodák természetesen még nem léteztek, de az emberek egymás között, saját tétjeikkel fogadtak egy egy verseny vagy párharc végeredményére, és az eredmény tükrében egymás között rendezték nyereményüket vagy épp veszteségüket. Az Olimpia népszerűsége annyira elhíresült, hogy a görögöket körülvevő országok is átvették ezt a hagyományt.

Így történt ez Rómában is, ahol kezdetben állat-, majd később emberviadalokat tartottak a nép szórakoztatására. Őket nevezték gladiátornak. Meghökkentő, de a gladiátorviadalok eleinte temetési szertartásokon zajlottak csak, később azonban más fordulatot vett a szokás. A gladiátorokat elkezdték képezni. Rendszerint bűnözők voltak, akiket iskolákban kezdtek el kifejezetten erre a célra tanítani. A gladiátorharcok népszerűvé válásával elengedhetetlen volt, hogy a nép zavargása miatt lekorlátozzák, így később már csak a császár szórakoztatását szolgálták.

A sportfogadás fejlődése

Az Olimpia megszűnése, valamint a gladiátorviadalok korlátozása után a szerencsejáték népszerűsége virágozni kezdett. A középkorban már megjelent a sport, valamint a sportfogadás is. A gladiátorharcok átalakultak, és habár nem emberek, de állatok párharcai ugyanúgy szórakoztatták a népet, és voltak, akik erre fogadtak. Voltak lóversenyek is, és a lovakra való fogadók is, de ez ezidőtájt ez még nem híresült el annyira.

Azonban az idő előrehaladtával megjelentek a lovagi tornák is, melyek inkább a gazdagok és a vezetők szórakozását szolgálták

Sportfogadás hazánkban

A sportfogadás és szerencsejáték fejlődéséből természetesen Magyarország sem maradt ki. Hazánkban nagy népszerűségnek örvendett a lóverseny, valamint az erre tett fogadások is. A totó híresült el hazánkban a legkorábban, amely napjainkban még szintén létezik. Magyarország életében meghatározó volt a szerencsejátékok értelmében az 1991-es év, amikor megalakult és megnyitott a Szerencsejáték Zrt. A zrt. Magyarország első sportfogadási irodája volt, ahol ezen kívül a szerencsejátékok néhány formájával (pl. lottó) is találkozhatunk. A technológia fejlődésével azonban idővel megjelent az online szerencsejáték, valamint az online sportfogadás lehetősége is.

Online sportfogadás

28 évvel ezelőtt indult útjára az online sportfogadás, amikor egy német fogadóiroda megjelent először az online térben. Az első online megtett fogadás alkalmával egy férfi 50 fontot tett meg a Tottenham Hereford United elleni meccsre, amely során végül 2 fontot nyert.

Az online sportfogadás az évek során egyre csak népszerűbbé vált és egyre több fogadóiroda lépett fel az online térben is. Napjainkban a szerencsejáték kedvelői már el sem tudják képzelni, milyen lenne életük az online sportfogadás nélkül, mivel sokkal kényelmesebb, gyorsabb és gyakorlatilag bárhol és bármikor fogadhatunk.

Cikk Címkék:
Cikk Rovatok:
Sport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.