okt 7, 2024
8 Megtekintés
Tudnivalók a VPS csomagok kapcsán bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Tudnivalók a VPS csomagok kapcsán

Írta

Egy bizonyos pontig elég lehet az osztott tárhely, ami költséghatékony és jó megoldás egy kis forgalmat lebonyolító weboldal számára. Ha azonban megnövekszik a látogatók száma, esetleg különleges beállításokra, egyedi modulokra van szükség, akkor más megoldás után kell nézni.

Ekkor jöhet szóba az SSD VPS bérlés. Ez a kiadásokat nézve kedvezőbb választás, mint vásárolni vagy bérelni egy fizikai szervert. További érv mellette az, hogy kitűnően lehet skálázni. Ha növelni kell a CPU-t vagy a memóriát, akkor ezt nagyon könnyen meg lehet tenni, ráadásul mindössze egy újraindítással meg lehet úszni a dolgot.

Így lehet kifejezetten gyors egy weboldal

Ha arra van szükség, hogy rendkívül gyorsan legyenek kiszolgálva a látogatók még akkor is, ha tömegesen érkeznek az oldalra, akkor az AB Plusz HDD-s VPS megoldásai között érdemes szétnézni. A cég annak érdekében, hogy gyors virtuális szerver szolgáltatást tudjon nyújtani, a fizikai szervereket RAID-10-es, korszerű SATA HDD háttértárolókkal szerelte fel.

Sok a hasonlóság a VPS csomagok között, de vannak lényeges eltérések

Az AB Plusznál minden VPS csomag árában benne van legalább egy darab vCPU, a nagyobb csomagok esetén akár kettő vagy három is. Ezenfelül egy, illetve két fix IP címmel lehet kalkulálni, továbbá a konstrukció magában foglalja a Root SSH hozzáférést, a Vmware hypervisort és a választható operációs rendszert.

A fő különbség, hogy a legkisebb csomaghoz 256 MB, míg a legnagyobbhoz 6GB RAM jár. Ezenfelül természetesen a tárhely méretét illetően is vannak differenciák. A szórás e tekintetben elég széles, hiszen van 10, 20, 50, illetve 200 GB-os csomag is. Így ugyanis mindenki megtalálhatja a számításainak megfelelő csomagot.

A saját szerver általában kihasználatlan és drága mulatság

Sokan elgondolkodnak azon, hogy bérlés helyett szert tesznek inkább egy saját szerverre. Csakhogy érdemes tudni, hogy ez egyáltalán nem olcsó beruházás: maga a vas több százezer forintba kerülhet, a hosting díja pedig havonta több tízezer forintra rúghat. Mindemellett szinte biztos, hogy nem lesz teljesen kihasználva a szerver teljesítménye, legalábbis a statisztikák erről árulkodnak.

Éppen ezért észszerű választás a VPS, amely nemcsak költséghatékony, hanem ideális is azoknak, akiknek dedikált erőforrásra van szüksége. Így ugyanis nem kell sem szerver vásárlással, sem eddig annak üzemeltetésével bajlódni. Egy ilyen bérleti konstrukció keretein belül dedikált erőforrásokat lehet kapni a processzor, a memória és a tárterület tekintetében is, azaz ezekkel kizárólag az előfizető szervere tud gazdálkodni.

A virtuális szerverek teljesen elkülönítve vannak egy fizikai szerveren, és saját operációs rendszerrel üzemelnek. A VPS bővítése szinte pillanatok alatt megoldható, ha úgy hozza az élet, ami sokkal rugalmasabb megoldás, mint amit egy fizikai szerver esetén el lehet képzelni.

Cikk Rovatok:
Tech