ápr 24, 2021
1947 Megtekintés
4 dolog, amit nem tudtál az abszintról, de az abszint még ennyit se tud rólad bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

4 dolog, amit nem tudtál az abszintról, de az abszint még ennyit se tud rólad

Írta

Az abszint pontos eredetét nem ismerjük, azonban azt az időszakot, amikortól a fehér üröm – mely az abszint egyik alapanyaga – lepárolatlan gyógynövény tinktúrájából egy továbbfejlesztés kapcsán elnyerte a körülbelül általunk is ismert formáját, már igen.

1.) Az ital a tizennyolcadik század végén nyerte el ma is ismert „formáját”. Kifejlesztője egy Pierre Ordinaire nevű francia orvos volt, aki a fehér üröm és számos más gyógynövény alkoholos bázissá desztillált párlatát használta alapanyagként. Bár ez furcsának tűnhet a mai modern orvostudomány világában, azonban akkoriban az abszintot a különféle betegségekkel küzdő betegek számára életképes gyógymódnak tekintették.

Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság? Hááát... Nem!

Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság? Hááát… Nem!

2.) Bár mutat más alkoholos italokkal hasonlóságot, ezekhez képest az abszint rendkívül nagy mennyiségű alkoholt tartalmaz. A legtöbb gin, whisky és vodka márka körülbelül negyven százalék alkoholt tartalmaz. Az abszint alkoholtartalma márkájától függően ötven-hetven százalékot is elérhet. Ezért jó tanács, hogy amennyiben alkalmad nyílik élvezni az abszint élményét, tedd azt felelősségteljesen, és például ne is kísérelj meg autót vezetni, ha az este folyamán hosszabb időt töltöttél a Zöld Tündérrel.

abszint alkoholos ital

3.) Az abszint a XIX. század óta kapcsolatban áll a Zöld Tündér elnevezéssel, mert feltételezhetően ekkortól nyerte el az ismert zöld színét. A franciák eredetileg az abszintnak a La Fee Verte becenevet adták, amelyet az angolok később Zöld Tündérre fordítottak. Azonban a Zöld Tündér nem az egyetlen becenév, amelyet az abszintnak az évek során adtak. Aleister Crowley az abszintnak a zöld istennő becenevet adta, míg sok művész és költő a zöld múzsa kifejezést használta az abszinttal kapcsolatban.

Abszint kockacukor-tartó kanállal

Abszint kockacukor-tartó kanállal

4.) A modern tudomány megpróbálta megmagyarázni, hogy pontosan hogyan működik a Zöld Tündér és miben rejlik a sikere. 2000-ben tudósok tanulmányozták a üröm gyógynövény emberi agyra gyakorolt ​​hatását. A tanulmányt a Berkeley, a Kaliforniai Egyetem és a Chicagói Északnyugati Egyetem Orvostudományi Kar különféle kutatói végezték. Átfogó kutatás után a tudósok megállapították, hogy a üröm (az abszint egyéb összetevőivel együtt) „központi idegrendszeri kolinerg receptor kötő aktivitást” okoz. A laikusok szempontjából ez azt jelenti, hogy az abszint valóban javítja az agy kognitív funkcióit!

Íme egy röviidfilm egy Brooklyn-i bárból, hogyan készítsd el otthon:

4 dolog, amit nem tudtál az abszintról, de az abszint még ennyit se tud rólad

Te inkább a jeges teát preferálod? Kattints ide!

Cikk Címkék:
· · ·
Cikk Rovatok:
Gasztro