okt 10, 2021
554 Megtekintés
Hidrogéntermelő és -tároló berendezéseket szállít a Ganzair a bükkábrányi naperőmű kísérleti fejlesztéséhez bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Hidrogéntermelő és -tároló berendezéseket szállít a Ganzair a bükkábrányi naperőmű kísérleti fejlesztéséhez

Írta

A Ganzair Kompresszortechnika Kft. nyerte az elektrolizáló és a palacktöltő technológia beszállításának lehetőségét a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem kísérleti fejlesztéséhez.

A közleményben felidézték, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal tavaly pályázatot hirdetett a karbonmentes, többlet villamos energia gázenergiává alakítását célzó innovatív fejlesztések megvalósítására.

A Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma 1,2 milliárd forint támogatást nyert el a bükkábrányi naperőmű megújuló áramtermelését hasznosító innovatív energiatároló technológia fejlesztéséhez.

A kísérleti fejlesztés során a naperőmű által termelt áramot hasznosítják hidrogén előállítására, a ma ismert leginkább környezetbarát technológiával.

A hidrogén-előállító és töltőüzem főbb berendezéseit a kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair állítja össze és üzemeli be. Az elektrolizáló rendszer beszállítója az amerikai Plug Power – Giner ELX. A Ganzair a rendszerbe a Burckhardt Compression hidrogén membrán nyomásfokozó egységét építi be – közölték.

A bükkábrányi erőmű a Ganzair számára már a második sikeres hidrogéntechnológiai projekt. Az energiatárolásban már rendelkezik referenciával a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti „Akvamarin” projektje révén, ezzel a második nyertes projekttel pedig az energiaelőállításba is bekapcsolódhat.

A közleményben magyarázatképpen hozzáfűzték: a megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. A megtermelt hidrogén így a palackos és csővezetékes értékesítés mellett terhelés-kiegyenlítési céllal is felhasználható. A kísérleti projektben a résztvevő projektpartnerek azt fogják elemezni, hogy milyen mértékben, milyen időzítéssel, és mennyire hatékonyan különíthető el a naperőmű termelte többletáram a hidrogéntermelés céljára.

A Ganzair Kompresszortechnika Kft. tájékoztatása szerint a vállalat árbevétele 2020-ban 3 milliárd 948 millió forint, adózott eredménye 618 millió forint volt az előző évi 3 milliárd 684 millió forintos árbevétel és 146 millió forintos adózott eredmény után.

Forrás: MTI

Cikk Rovatok:
Gazdaság