jan 4, 2021
488 Megtekintés
Folytatódott a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Folytatódott a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése

Írta

Folytatódott a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése decemberben.

Jóllehet a növekedés üteme az elmúlt három hónap legenyhébb szintjére mérséklődött az emelkedő költségek és a külföldi kereslet bővülésének lassulása nyomán (derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből).

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a novemberi 54,9 pontról 53,0 pontra ereszkedett decemberben. Bár a múlt év utolsó hónapjában a feldolgozóipari BMI gyengült valamelyest a novemberi, évtizedes csúcsnak számító adathoz képest, így is a nyolcadik egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. Elemzők a növekedés ütemének minimális mérséklődésére számítottak csupán, 54,8 pontot jósolva decemberre.

Az IHS Markit az adatokkal együtt közzétett közleményben rámutatott: a szektor növekedésének lendületére a termelés bővülésének lassulása nyomta rá bélyegét a múlt hónapban.

A felmérésben részt vevő feldolgozóipari vállalatok az új megrendelések tekintetében szintén nyomottabb – bár összességében számottevő – növekedésről számoltak be, amit az IHS Markit az elemzés alapjául szolgáló adatok alapján részben a külföldi kereslet gyengébb mértékű javulásának tulajdonított.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza mindazonáltal rámutatott: bár a járványhelyzet külföldön bizonytalan maradt, a kínai export iránti kereslet tovább javult, az új exportmegrendelések állományát tükröző részindex immár az ötödik egymást követő hónapja állt a növekedési tartományban.

A foglalkoztatottság alindexe a foglalkoztatotti létszám stagnálását tükrözte az előző hónaphoz képest decemberben, enyhén az 50 pontos küszöb alá csúszva. Vang a létszámbővítéssel kapcsolatos óvatosságot a nyersanyag- és termelői árak jelentős emelkedése miatt a vállalatokra nehezedő nyomással magyarázta.

A felmérés alapján a kis- és középvállalatok továbbra is derűlátással tekintenek a piac jövőjére, jóllehet az üzleti várakozások részindexe már a második hónapja mutatott gyengülést.

Vang az adatok tükrében úgy értékelte, hogy a koronavírus-járvány Kína belföldi piacára gyakorolt, kedvezőtlen gazdasági hatásai decemberben tovább mérséklődtek, és a feldolgozóipar teljesítménye változatlanul javult. A szakértő mindazonáltal arra számít, hogy a járvány utáni gazdasági helyreállás még hónapokon át tarthat, a makrogazdasági mutatók pedig a múlt év első felének gyenge adatai miatt erősebbek lesznek az elkövetkező hat hónapban.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön tette közzé az inkább nagyobb, állami kézben lévő vállalatokra fókuszáló, hivatalos feldolgozóipari BMI-t. A hivatalos decemberi adat – 51,9 pont – szintén a feldolgozóipar helyreállásának folytatódását tükrözte.

Kína gazdasági helyreállása 2020 harmadik negyedévében tovább gyorsult: a növekedés mértéke 4,9 százalékra emelkedett a második negyedévben mért 3,2 százalékról. A koronavírus-járvány bénító hatásaira az ország gazdasága a múlt év első három hónapjában 6,8 százalékkal zsugorodott.

Az utolsó negyedéves GDP adatokat január 18-án közlik majd. A kínai statisztikai hivatal szerdán jelentette be, hogy a 2019-es növekedési adatot a korábbi 6,1 százalékról 6,0 százalékra javította az éves felülvizsgálati gyakorlata során.

A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság 2020-ban 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet a múlt évet tekintve.

Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP tavalyi növekedésére vonatkozóan. 2021-re a Világbank a kínai gazdaság 7,9 százalékos, az IMF pedig 8,2 százalékos bővülését valószínűsíti.

Forrás: MTI

Cikk Címkék:
· · ·
Cikk Rovatok:
Külföld