máj 11, 2022
592 Megtekintés
Mekkora legyen a fürdőszobai lámpák lumen értéke? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Mekkora legyen a fürdőszobai lámpák lumen értéke?

Írta

A fürdőszobai lámpák lumen értékének meghatározása az otthonod világítástechnikai megtervezésének a részét kell, hogy képezze. Az igények előzetes felmérésével rengeteg későbbi kellemetlenségtől megkímélheted magad, ezért mindig légy alapos.

Hagyományos izzók kontra modern világ

Régen, amikor izzót szerettél volna vásárolni, elég volt megmondani, hogy hány wattos izzót szeretnél: 40 wattos, 60 wattos, 100 wattos volt a kínálatban. Annál több volt a watt értéke, minél nagyobb fényt akartál elérni. De ma már ez nem így megy – a wattokat leváltották a lumenek, a hagyományos energiapazarló izzókat pedig az innovatív LED-ek.

Amikor kell egy új lámpa a fürdőszobába és abba egy megfelelő izzó, joggal érzed zavarban magad az izzók dobozán látható feliratokat látva. Csupa ismeretlen kifejezés, ábra és szám, amiről fogalmad sincs, hogy mit jelent. Arról nem is beszélve, hogy még azzal sem vagy tisztában, hogy a fürdőszobába egyáltalán mekkora lumen értékkel rendelkező izzót kell elhelyezni.

Mi a lumen, mi a lux és mi a jelentőségük?

A lumen (rövidítése: lm) olyan mértékegység, ami az adott fényforrás által kibocsátott fény mennyiségét hivatott jelöln. Nevezik fényerőnek és fényáramnak is, de semmiképpen nem szabad összetéveszteni a wattal, ami a fényforrás teljesítményéhez kapcsolódik. Ahogy fejlődött a technológia, a watt helyett a lument kezdték el használni.

Az adott fényforrás erősségét a lumen értéke jellemzi. A LED technológiának köszönhetően a LED világítások kisebb teljesítmény mellett képesek elérni ugyanazt a lument (fényáramot), vagyis energiatakarékosabbak.

A fényáram jellemzésére a lumen kiválóan használható, de arra a kérdésedre még mindig nem ad választ, hogy a fürdőszobába hány lumen kell? Ennek meghatározásához a luxra lesz szükséged (lx), ami mértékegysége az adott területre eső fényáramnak. A lumen megmutatja, hogy egy adott fényforrás mennyire erősen világít (ez teljesen független a megvilágítandó terület nagyságától). A lux pedig megmutatja, hogy egy adott terület mennyire van megvilágítva.

Miként alakulnak az értékek a gyakorlatban?

Amikor megtervezed az otthonod világítását, akkor rengeteg kérdésre kell tudnod a pontos választ: hova kerüljenek a lámpák, elegendő fényt biztosítanak-e, milyen típusú legyen a világítás?

Az, hogy adott helyiségben mennyi a lux értéke, mindig attól függ, hogy milyen tevékenységet szeretnél végezni. Míg a munkához vagy a főzéshez erős világítás kell, addig a pihenéshez nincs szükséged ezekre az erős fényekre. Általában ezen a téren az ajánlás a következő:

  • Hálószoba: 100 lx
  • Nappali: 100-150 lx
  • Étkező: 120-150 lx
  • Konyha: 200-250 lx
  • Konyhapult: 300-400 lx
  • A fürdőszoba speciális eset, hiszen az általános világításhoz elegendő 200 lx, de a tükör előtt akár 400 lx is kellhet

Ha sikerül optimálisan meghatározni az egyes szobák világítási jellemzőit, akkor onnan már könnyű dolgod lesz. Az energiatakarékos, innovatív, költséghatékony LED lámpák segítségével minden feltétel adott az energiatakarékos, hangulatos otthon megteremtéséhez.

Cikk Címkék:
Cikk Rovatok:
Tech