júl 11, 2023
96 Megtekintés
Az elbűvölő Maszkat, ahol őrzik az értékeket bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Az elbűvölő Maszkat, ahol őrzik az értékeket

Írta

Van egy ország az Arab-félsziget délkeleti peremén, amely háromszor akkora, mint Magyarország, és a térség egyik legfejlettebb országa. Itt, Ománban az arab a hivatalos nyelv, de beszélik az angolt, az urdut és a hindit is.

A kalandturizmus virágzik az országban, Omán kedvelt úti cél az adrenalinfüggők számára. A sivatagi terepjárós túrák és hegyvidéki barangolások rendkívül népszerűek a térségben. A főváros, Maszkat is kiváló élményeket tartogat a turisták számára.

Az elbűvölő Maszkat

Igazi búvár- és snorkelparadicsomot jelentenek a Maszkattól keletre fekvő zegzugos öblök a vízi élővilág szerelmeseinek. Kihagyhatatlan élmény a vadregényes vidék felfedezése régi stílusú fából készült hajókkal és autóval.

Nyugalom árad a fővárosból, amely a Perzsa-öböl más nagyvárosaihoz képest sokkal tisztább és rendezettebb. Maszkat a Közel-Kelet legősibb városa, amely egyszerre tükrözi a modernitást és a tradíciókat. Semmilyen más várossal nem hasonlítható össze a térségben, nincs fényűző pompa, ahogy szürke betonházak sem. A tengerparton hosszan nyújtózó bájos város több részből épül fel, melyek tiszták, stílusosak és rendezettek.

Nevezetességek Maszkatban

Maszkat rengeteg érdekességet tartogat a turisták számára, melyeket a Wanderers ajánlása alapján megismerhetünk és felfedezhetünk. A legjobb, ha szervezett utat választunk, de mindenképpen szükségünk lesz autóra.

Kihagyhatatlan látnivaló a 2001-ben felavatott Sultan Qaboos nagymecset, a Királyi Operaház, vagy az Al-Alam Palota. Mindenképpen érdemes felkeresni a Mutrah bazárt, ahol ma is érezhetjük a tradicionális hangulatot, bár kereskedelmi jelentősége csökkent az elmúlt évszázadokhoz képest. Alkudni kötelező!

A bazár mellett “A tömjén háza” nevű tradicionális étteremben megismerkedhetünk az ománi vendégszeretettel és a pazar keleti arab ízvilággal. Ám ide nemcsak enni térhetünk be, mert a hely felvonultatja az ország gazdag kulturális értékeit is.

Gasztronómiai kultúra Ománban

Ebben az országban a sertéshúsnak a behozatala is tilos, úgyhogy semmiképp ne számítsunk “disznóságokra”. A baromfi, a bárány és a hal a leginkább fogyasztott alapanyagok, de nagyon elterjedt a rizs is az országban.

A fűszerkereskedelem hatalmas forgalmának köszönhetően a gyógynövényes és fűszeres pácolással készített ételek nagyon népszerűek errefelé. Bár hatással voltak az ománi konyhára más arab nemzetek is, de fellelhetünk benne európai, mediterrán konyhai elemeket is.

Ha vendégségbe megyünk, biztosan megkínálnak teával, a kávé pedig nemzeti ital Ománban. Jellemzően az ebéd a főétkezés, reggelit nem igazán fogyasztanak, a vacsora pedig könnyed fogásokból áll. Minden vidéknek megvannak a maga jellegzetes ételei, de a levesek mindenhol népszerűek.

Ha van időnk, Maszkat mellett fedezzük fel az országot is, a fővárosból hosszabb-rövidebb kirándulásokra indulhatunk! Látogassunk meg ősi városokat, kopár hegyeket, a sivatag oázisait és a tengerpartot se hagyjuk ki!

Cikk Címkék:
Cikk Rovatok:
Külföld