okt 13, 2021
412 Megtekintés
Orbán Viktort köztársasági elnöknek? Törvényjavaslat jogkörbővítésre bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Orbán Viktort köztársasági elnöknek? Törvényjavaslat jogkörbővítésre

Írta

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtott be egy törvényjavaslatot, mely több pontja mellett foglalkozik a köztársasági elnök jogkörének módosításával is.

A törvényjavaslat (T/17282. számú) szerint a miniszterelnök két jogkörét átadja a köztársasági elnöknek, ha a Tisztelt Ház elfogadja azt.

Talán nem tűnik nagy módosításnak, hogy a jövőben a miniszterelnök javaslatára az államfő nevezheti ki és mentheti fel a Szabályozott Tevékenységeket Felügyelő Hatóság (SZTFH) és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökét. Azonban a közeledő választások, ill. az ellenzéki előválasztás vitái alatt elhangzó ellenzéki ígéretek megmozgathattak valamit kormányoldalon…

Ugyanis a törvényjavaslatnak olyan részei is vannak, melyek kifejezetten a most elhangzó ellenzéki kampányszövegekre reflektálhatnak. Ilyen például, hogy bővítenék a kétharmados többség által meghozható döntéseket, ezen belül pedig:

  • legfőbb ügyész megbízatása
  • az alapvető jogok biztosa megbízatása
  • az alapvető jogok biztosa helyettesének megbízatása

eseteit.

Vagyis, hogy ezekből a tisztségekből a törvényjavaslat elfogadása esetén csak kétharmados többséggel lehet visszahívni a tisztségviselőt.

Minekután egyöntetű az ellenzék azon véleménye, hogy a jelenleg regnáló legfőbb ügyész, Polt Péter eltávolítása lenne az első lépésük kormányrakerülés esetén, nem nehéz a párhuzamot megvonni a történések és a javaslat benyújtása között.

Lehet, hogy a „jobb félni, mint megijedni” kezd eluralkodni kormányoldalon,

és a jövő tavasszal megtartandó választások előtt még pár biztonsági lépést tesz a törvényalkotó többség bizonyos hatalmi pozíciók megtartására arra az esetre, ha nem úgy alakulna a jövő, ahogy szeretnék.

Visszatérve a köztársasági elnök jogkörének bővítéséhez:

tudni kell, hogy 2022. május 10-én lejáró megbízatású Áder János utódját a jelenlegi országggyűlés fogja megválasztani még. Jelenleg nincs arról szó, hogy kit terveznek oda, de tekintve az előző bekezdésünkben említett kormányoldali félelmet, nem elképzelhetetlen, sőt, egyenesen logikus lenne a részükről, ha Orbán Viktort jelölnék a következő köztársasági elnöknek. Ha jogilag bármilyen szempontból nem lehet, akkor is. Majd lesz arra is törvényjavaslat addig, hisz van hozzá egy kreatív jogászkormányunk.

Ez öt év pluszt jelentene Orbánnak, hogy megkerülhetetlen legyen, és egy esetleges ellenzéki többség hatalomra kerülése esetén is gátja lehessen azok kormányzati munkájának. Hiszen „A haza nem lehet ellenzékben”.

Cikk Rovatok:
Politika