dec 28, 2023
41 Megtekintés
Titkos boros tippek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Titkos boros tippek

Írta

Egy borkóstoló, egy borkorcsolya, egy boros esemény mindig feltölti az embert. Amellett, hogy társaságban vagyunk, sokat ad hozzá az ízlelésünkhöz, a világnézetünkhöz, és persze ahhoz, hogyan tekintünk az alkoholra.

De vajon milyen poharakat kell használni, mennyire számít az első benyomás, és figyelni kell-e egyáltalán az illatokra? Az alábbi írásunkban titkos boros tippeket hoztunk el, amikről csak kevesen tudnak. Kitérünk arra, milyen boros szetteket és kiegészítőket, érdemes használni a borkóstoló szervezéséhez.

1.  Információk

Mindenekelőtt meg kell ismerni azokat az italokat, amiket éppen kóstolunk. Egy borkóstolón jó esetben elmondják, hogy honnan, milyen körülmények közül származik az alkohol, emellett beavatnak a készítés folyamatába is. Nem mindegy sem a szőlőfajta, sem a borvidék, de még a borászat sem. Minél többet tudunk a borok hátteréről, annál jobban élvezhetjük az italozást.

2.  A poharak használata

Amikor otthon borozunk, akkor valószínűleg előkapjuk az egyetlen fajta borospoharunkat, amiben úgy gondoljuk, hogy tökéletesen megfelel az adott fajta elfogyasztása. Alapvetően azonban több típus létezik, hiszen akadnak kisebb és nagyobb, vékonyabb és hosszúkásabb változatok is. A kóstoláshoz azonban a legjobb a vékony és persze a tiszta üvegpohár, hiszen ezek segítenek koncentrálni az illatokra, valamint az ízekre.

3.  Az illatok

Hamár illatok. Forgassuk meg a bort a pohárban, majd csak utána szagoljuk meg. Az illatok lényegesek a bor értékelésében, de csak úgy jön ki az igazi valójuk, hogy egy kicsit megmozgatjuk. Próbáljuk meg azonosítani a különféle illatokat, ahogy a virágok vagy az ételek esetében tennénk. Így sokkal élvezhetőbb és ihatóbb lesz az alkohol.

4.  Íz és textúra

Amikor kóstolunk, akkor próbáljuk ki a különféle ízeket, figyeljünk a bor textúrájára. Vannak ugyanis olyan változatok, amelyek gyümölcsösek, amikt fűszeresek, de akanak diós ízek is. Itt térhetünk rá arra, hogy milyen a párlat savassága, valamint a tannin tartalma. Fontos tudni, hogy mindenkinek más tetszik, így hiába tudunk valakit lenyűgözni, nem biztos, hogy a másik ugyanannyira értékeli majd ugyanazt az italt.

5.  A mérték a lényeg

Nem, itt most nem arról van szó, hova valaki túl sokat iszik-e vagy sem. Egy borkóstolón ugyanis túl sok féle és fajta változattal találkozhatunk, amelyek összességében eltelítenek majd, főleg néhány falat kíséretében. Ahhoz tehát, hogy mindennek jusson hely, ne akarjunk mindegyik fajtából háromszor kérni, mert az utolsók már nem férnek majd belénk.

Személyes élmény

Végül, de nem utolsó sorban, a bor kóstolása minden esetben egy személyes élmény, hiszen mindenkinek más az ízlése és a preferenciája. A nyitott szemlélet viszont minden borászatban fontos, főleg, ha élvezni akarjuk az utazást a borok világában.

A valódi élményt viszont az is megadhatja, ha magunknak szervezünk egy ilyen borkóstolót, borkorcsolyát. A megfelelő boros szettekkel ugyanis bármikor összeülhetünk a barátokkal, rokonokkal, családtagokkal. A felszolgáláshoz ugyanis csak pár apróságra van szükség, ami mindig jó, ha van otthon. Ilyen a borkiöntő, a borhűtő, a dugóhúzó, vagy éppen a vákuumpumpa és dugó.

Cikk Címkék:
· ·
Cikk Rovatok:
Szórakozás