ápr 12, 2022
372 Megtekintés
A macskád válogatós? 3 tipp, amivel könnyedén leszerelheted bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

A macskád válogatós? 3 tipp, amivel könnyedén leszerelheted

Írta

Minden együttérzésünk azon gazdiké, akiket válogatós cicával áldott meg a sors. Jól tudjuk, hogy milyen bosszantó, amikor a gazdi szívét és lelkét kiteszi azért, hogy a legfinomabb eledelt szerezze be kedvencének, aki aztán csak unottan beleszagol, majd egyszerűen odébbáll.

Mi lehet a hálátlan bestia baja? Nos, nézzük csak: lehet, hogy az étel túl meleg, túl hideg, nem elég friss, nem elég ínycsiklandó az illata, nem tetszik a színe vagy az állaga. Esetleg a tál mélysége nem szimpatikus, netán nem elég tiszta vagy furcsa szaga van.

De az is előfordulhat, hogy a problémát a hangosan szóló tévé, a családtagok nyüzsgése, a túl erős fény vagy egy idegesítő zaj okozza. Nem egyszerű a cicák kedvére tenni, igaz? Nos, azért ne keseredj el, adunk pár tippet, ami segíthet!

Az eledel legyen friss és szobahőmérsékletű

A cicák szaglása sokkal fejlettebb, mint az embereké, így bizony könnyen kiszimatolják azt, ha az ételük már nem friss. Ha száraz táppal eteted, akkor mindig figyelj oda a lejárati dátumra, és a kibontott eledelt tárold nedvességtől védett, hűvös helyen, lehetőleg egy légmentesen záródó edényben! Így a táp nem lesz mállós, megőrzi roppanósságát, és az íze, illata sem fog elillanni.

A nedves eledelek esetében pedig arra figyelj, hogy a felbontott tasakot vagy konzervet ne tartogasd 1-2 napnál tovább! Bár hűtve ennél hosszabb ideig is eláll, de te sem eszel meg olyan ételt, aminek a sokáig tartó tárolástól kellemetlen íze lett, ugye?

A hűtött eledelt célszerű legalább fél órával etetés előtt kiszedni, hogy szobahőmérsékletű legyen, és a cica szívesebben elfogyassza. Sőt, egyes macsekok egyenesen azt kedvelik, ha az ételük kellemesen meleg. Ha az állat így jobb étvággyal eszik, ne légy rest megmelegíteni az ételét, mielőtt tálalod neki!

Persze az is fontos, hogy maga az eledel milyen összetételű. A Petgurunál kapható Brit macskaeledelek például egyáltalán nem tartalmaznak gabonát, cserébe tele vannak ízletes állati fehérjékkel. Ragadozó kedvenceink számára pedig ez jó pont, hiszen sokkal szívesebben csemegéznek húst, mint mondjuk szóját. 

Az etetőtál mindig legyen tiszta

Képzeld magad egy pillanatra a macskád helyébe: te szívesen ennél olyan tányérból, amiben még benne van az előző étkezés odaszáradt maradéka? Ugye, hogy nem! A cicák igen kényesek a tisztaságra, úgyhogy minden etetés után ajánlott elmosogatni a táljukat.

Persze az sem mindegy, hogy mivel, ugyanis az erősen illatosított mosogatószer is zavarhatja őket. Használj olyan natúr készítményt, ami illatmentes! 

Biztosítsd a nyugodt körülményeket az étkezéshez!

A nyüzsgés és a zaj is zavarhatja az állatot az evésben, ha pedig nem tud nyugalomban falatozni, akkor előfordulhat, hogy inkább nem is eszik. A tálat ezért mindig a lakás egy csendes pontjára helyezd, ahol nem járkál folyton minden családtag, illetve távol van a tévétől, mosógéptől, egyéb zajkeltő háztartási eszközöktől!

Cikk Címkék:
·
Cikk Rovatok:
Egyéb