okt 12, 2020
651 Megtekintés
Kávé: Kezd túl bonyolult lenni? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Kávé: Kezd túl bonyolult lenni?

Írta

A sima kávé egyre inkább a múlté. Egészen könnyű összedobni egy gournet forró italt egy vendégnek, családtagnak vagy akár csak magadnak.

Manapság számos kávé klub és társaság van ahol a kávé fogyasztásának némileg közösségformáló ereje van. Ezek a társaságok a helyi közösségben vagy az interneten keresztül találkoznak.

Hova tüntek a régi szép idők, amikor bárhol lehetett kapni egy sima, rendes, jó pohár kávét?

Mindez azért van, mert a kávét egyre nagyobb őrület veszi körül. Az emberek szinte istenítik a kávébabot, és nagyon szeretnek rendelni és venni különleges kávékat szaküzletekből.

Emellett egyre többen szeretik maguknak leőrölni a kávét. Sokan látogatnak el például olyan helyekre mint Costa Rica, és innen hoznak vissza különleges keverékeket. Emellett úgy tünik, hogy a kávékóstolás legalább annyira népszerű mint a borkóstolás.

Még kávé témájú bútorok és belsőépítészeti tervek is léteznek. Ez egy nagyon jó ajándék ötlet egy kávé rajongónak.

A kávé először Kr.e. 900 körül jelent meg, amikor is élénkítőszerként, emellett néha bor, vagy gyógyszer helyett is használták. Ezekszerint nem sok változott azóta.

Nagyon sok olyan termék van, ami olyan mint a kávé, és nem változtak több száz éven keresztül. Mégis, az emberek a mai napig folyamatosan vizsgálják őket és „kreatívkodnak” velük, és ez valószínűleg sosem fog megváltozni.

Ami még érdekes a kávéval kapcsolatban az, hogy csak az olaj dollár volumene előzi meg, mint világpiaci áru.

Azt tudtad, hogy kétszer annyi koffein van egy kiló teában mint ugyanennyi pörkölt kávéban?

 

tea

Ez jó hír lehet azoknak, aki utálják a koffeinmentes kávék ízét, de azért még várjunk csak egy pillanatot. Egy kilogramm tea nagyjából 320 pohárral egyenlő, míg ugyanennyi kávé csak 80 pohárral. Ez azt jelenti, hogy egy pohár tea negyed annyi koffeint tartalmaz mint egy pohár kávé.

A kávé koffeintartalma úgy csökken, minél magasabban volt termesztve. Termelői szabály: ha alacsonyabb koffein tartalmú kávét szeretnél, akkor növeszd magasabb területen.

A gourmet kávékat általában magasabb helyeken növesztik, ezért alacsonyabb a koffein tartalmuk, mint a boltokban található fajtáknak.

Nagyon sok féle kávé létezik, és túl sok ahhoz, hogy mindegyiket körül lehessen írni ebben a cikkben. Azért itt van egy pár:

Van látte, eszpresszó, alacsony zsírtartalmú, organikus, koffeinmentes, fél-koffeinmentes, fekete erdei, cappuccino, café au lait (tejes), alpesi (amiben barna cukor van), arab (enyhén fűszerezve, szűrés nélkül), cafe con miel (ami a mézes tej spanyolul) és a cafe de olla (édes kávé csokoládéval).

Nagyon megéri elmenni egy kávékóstolásra legalább egyszer. Így megtapasztalhatod, hogy a kávé főzése és elkészítése hogyan változik szépen lassan külön művészetté. A kávé kósoltásban még az is nagyon jó, hogy lehetőség van két tucat, vagy akár több keverék megkóstolására. Ez akár arra is ösztönözhet, hogy egy igazi kávé szakértővé válj.

Akárhonnan nézed, a kóstolás nagyon élvezetes, főleg ha szereted a kávét.  Ha eldöntötted, hogy részt veszel egyen, előtte még felvértezheted a tudásodat a kávéval kapcsolatban némi olvasással. Ehhez az egyik legjobb forrást több, mint 130 cikkel ide kattintva találod!

 

Cikk Címkék:
· · ·
Cikk Rovatok:
Gasztro