febr 17, 2023
391 Megtekintés
Mi az az epés reflux és hogyan kezelhető? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Mi az az epés reflux és hogyan kezelhető?

Írta

Napjainkban az emésztőrendszeri megbetegedések között a reflux kiemelt helyen szerepel. Ezt az állapotot már önmagában sem szabad félvállról venni, de ha mellette még az epe is problémákat okoz, akkor elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk vele, hisz az epés reflux kezeletlenül súlyos szövődményeket is okozhat.

Mi a reflux, és mi az epés reflux?

A reflux egy olyan emésztőrendszeri betegség, amikor a nyelőcső alsó szakaszán elhelyezkedő izom nem zár megfelelően, így a gyomorsav visszaszivárog a nyelőcsőbe. Ez különféle panaszokat, például csípő, égető érzést, fájdalmas nyelést, gyakori köhögési ingert okoz.

Ezekre a tünetekre azonban nem a savlekötők szedése a megfelelő módszer (hisz a gyógyszerek súlyosbíthatják őket), hanem inkább a gyógynövényes étrend-kiegészítők, például a Myrobalan gyomorégés és reflux elleni készítményének fogyasztása javasolt.

Előfordulhat azonban, hogy a rosszul záródó izomgyűrű miatt a gyomorsav mellett az epefolyadék is visszaáramlik a nyelőcsőbe, ekkor pedig már epés refluxról beszélhetünk. Ilyenkor az általános tünetek mellett megjelenik egy keserű íz a szájban, amit égő mellkasi érzés és hányinger is kísérhet.

Ezeket a tüneteket pedig nem szabad félvállról venni, hiszen a kezeletlen epés reflux az epehólyag gyulladásához vezethet, ami nemcsak egy igen fájdalmas állapot, de a kezelésére már gyakran csak műtéti úton kerülhet sor. Ezért érdemesebb a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, azaz megtalálni és kezelni a reflux kiváltó okait.

Mitől alakul ki az epés reflux?

Az esetek többségében a kiváltó ok nem más, mint az egészségtelen étkezési szokások. A nagyon fűszeres, zsíros, egyszerű szénhidrátokban (főleg cukrokban) gazdag étrend kedvez a probléma kialakulásának.

Az epefolyadék feladata ugyanis a nehéz, zsíros ételek lebontása, ezért minél több ilyet fogyasztunk, értelemszerűen annál többre van szükség belőle. Ám ha a gyomrot és a nyelőcsövet elválasztó izomgyűrű gyenge és nem zár rendesen, akkor ez a nagy mennyiségű epefolyadék a nyelőcsőbe szivárog. Ráadásul bizonyos gyógyszerek is károsan hatnak az epe működésére, így ezek is súlyosbíthatják a panaszokat.

Mit tehetünk?

Mivel a problémát a rossz étkezési szokások okozzák, ezért a megoldást is ebbe az irányba kell keresni. Az első lépés tehát egy refluxétrend kialakítása. Ennek a fajta diétának az egyik alapelve az, hogy sokszor keveset szabad enni, ezért naponta akár 5-6 kisebb étkezés beiktatása is indokolt lehet. Ezáltal elkerülhető a gyomor túltelítődése, ezzel együtt a sav- és epetermelés fokozódása.

Az étrend fehérjékben és rostokban gazdag ételekből álljon, emellett kerülni kell a zsíros húsokat, a savanyúságokat, a szénsavas és alkoholos italokat, a cukros élelmiszereket, a citrusféléket, a csokoládét, a csípős vagy erősen fűszeres ételeket és a kávét. Helyette fogyasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, párolt zöldségeket, zsírszegény húsokat, rizst, durumtésztát!

Cikk Címkék:
Cikk Rovatok:
Egészség