dec 12, 2023
39 Megtekintés
Néhány szó a biciklivázakról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Néhány szó a biciklivázakról

Írta

A kerékpárok kialakítása, és ezzel együtt a szerkezete is folyamatosan változik. A trendek és az innovációk jönnek és mennek, mi pedig próbáljuk megtalálni a számunkra legkényelmesebb megoldást. De mi alapján döntsük el, hogy mivel szimpatizáljunk?

A következő cikkben most összehasonlítjuk a kerékpárvázakat: az ejtett felsőcsövet és a hagyományos geometriát. Tarts velünk te is, és merüljünk el együtt a témában!

A vázgeometria régen és most

Napjainkban számos vázkialakítással találkozhatunk, ezt reprezentálja a Bikepro.hu kerékpáros webshop váz kínálata is. Régen nem volt ennyire bonyolult a helyzet, mint ma. Csak annyira volt hosszú a váz felsőcsöve, mint a nyeregcsöve. A felsőcső mindig vízszintes volt. De mit eredményezett mindez? Amennyivel magasabb volt a váz, annyival hosszabb is.

Az MTB bringák azonban kicsit átrendezték ezt. Megjelentek az ejtett, hátrafelé lejtő csövek, ezután pedig az emelt fejcsövek. Az össztelós vázak csak még több furcsaságot adtak nekünk, bringásoknak.

Manapság is lényeges az, hogy a felsőcső úgy férjen el alattunk, hogy stabilan, a sarkot a földhöz érintve tudjunk megállni fölötte, hiszen ha hirtelen le kell ugrani a bicajról, akkor nem lenne túl kellemes baleset az érzékeny pontokon ütéseket elszenvedni.

Milyen szempontok alapján tervezték meg évekkel ezelőtt a vázakat?

Régebben minden váz acélból készült, de arra különösen figyeltek a gyártás során, hogy támvillák minél magasabban kapcsolódjanak a vázhoz. Ez növelte a szerkezet merevségét, ami kellett is, hiszen elég kis méretű csövekből készítették a bringák alkatrészeit.

A versenyzésre gyártott kerékpárok esetében az erőátvitel hatékonyságát kívánták fokozni. Ahol fontos volt még a vízszintes felsőcső: az ún. parasztbiciklik, tanya-bike-ok esetében, hiszen ezekkel úgy vitték az 50 kilós zsákot, hogy az nem csúszott le 2 percenként róla.

Találkozhatunk még a vízszintes felsőcsővel

Megjelentek a modernebb bringás piacon azok az új igények és technológiák, amelyek felülírták a régebbi változatokat, ettől függetlenül a vízszintes felsőcsőtől nem búcsúztunk el teljesen.

Az ilyen felsőcsővel rendelkező bringa esetében nem kell lemondanunk a dizájnról, de ha valami lehet funkcionálisan hasznos, akkor legyen az. A magas váz és az extra rövid nyeregcső kombináció merev és ez nem fog változni, s ami merev, az nem lehet igazán kényelmes.

Ma már szinte senki sem használ acélvázat, főleg a hajtáshatékonyságra tervezett kerékpárokon nem látunk ilyet. Ezek a vázak a komfortbringák alaktrészeivé váltak és érthető, hogy műszakilag semmi sem indokolja azt, hogy ezek vízszintes felsőcsővel rendelkezzenek.

Neked melyik stílus jön be? Az ejtett, erősen lejtő felsőcsövek? Esetleg a vízszintes megoldások? Szerintük ez ízlés kérdése, tehát mindkettő elfogadható.

Cikk Címkék:
·
Cikk Rovatok:
Sport