jún 3, 2022
390 Megtekintés
0 0

Mikor van szükség csípőprotézis beültetésre?

Írta

A csípőprotézis beültetését az ortopédián végzik el azokban az esetekben, ahol a csípőízület sérül, a páciens porckopásra panaszkodik.

A beteg fájdalmát egy ideig enyhíteni lehet, azonban ez sem állandó, így valószínűleg muszáj lesz elvégezni a műtétet. Sajnos azok az emberek, akiknek fáj ez a terület, nem tudják elvégezni a mindennapos tevékenységeiket, így nem tudják ellátni a munkát, sem a ház körüli teendőket.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mikor van szükség a csípőprotézis beültetésére.

Ortopédiai műtétek szükségessége

Az orvoslás ezen része a tartó-, illetve mozgásszervi problémákkal, illetve a sérüléseket követő elváltozások kezeléseivel foglalkozik. Ezen belül a sok esetben sebészeti beavatkozásra van szükség, azonban manapság igazán korszerű eljárásokat alkalmaznak. Ennek köszönhetően pedig a lehető legkisebb beavatkozással járnak, emellett a lábadozási idő is jócskán lerövidülhet.

A Duna Medical Center magánkórház szerint „csípőprotézis beültetésre a legtöbb esetben akkor kerül sor, amikor a csípőízületi porckopás olyan mértékű, hogy a páciens fájdalmán az addigi kezelések már nem tudnak enyhíteni, illetve a mindennapos tevékenységét emiatt már nem tudja ellátni”. Emellett néhány esetben akkor is szükségessé válhat, ha gyulladásból adódóan a combfej vagy a combnyak törik, esetleg baleset következtében történik sérülés.

Mikor van szükség tehát a műtétre?

Több olyan eset van, amikor bizony szükség van arra, hogy csípőprotézis kerüljön beültetésre. Az alábbi esetekben mindenképpen számíthatunk beavatkozásra:

  • A csípőízület nagyfokú porckopása, annak artózisa, ami az ízület elhasználódottságát, illetve a porcfelszínek kopását jelenti.
  • A combnyak törés utáni combfej elhalása esetén.
  • A combnyak, illetve combfej törése esetén.
  • Nagyobb erőbehatással járó balesetek kapcsán, amely esetleg érintette az ízületi vápát vagy a combfej részét.

Milyen protézis fajták kerülnek beültetésre?

A protézis típusának kiválasztása több mindentől függ, amiről az ortopéd sebész dönti el, hogy melyik kerül beültetésre. A szükséges vizsgálatok elvégzését követően már tisztábban fogja látni, hogy az adott páciensnek mire van szüksége. A műtétet követően a beteg mozgása ismét teljes és fájdalommentes lehet.

A cementes rögzítés mellett van anélküli változat is. Előbbi gyorsan szilárduló csontcement, ezzel rögzítik azt a csontfelszínhez. A másik a cement nélküli rögzítés, amely esetében maga a szervezet végzi el a protézis végleges rögzítését, így a felépülés valamivel hosszabb, legalább 4-6 hét. Ennél az eljárásnál ráadásul kíméletes terhelésre és rendszeres gyógytornára van szükség ahhoz, hogy minden rendben menjen.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

A teljes beavatkozás kapcsán a csípőízület feltartását követően az orvos eltávolítja a combfejet, ezt követően előkészíti a vápa csontfelszínét a protézis váparészének beültetéséhez. Miután sikeresen rögzítette azt, a combcsont velőűrét kiképzi a protézisszár számára, majd pedig a fémből készült eszközt rögzíti a fent említett két módszer egyikével.

A műtét végén pedig a protézisszár-komponens felső végére egy fémgolyó kerül, amely beleül a vápa műanyag felébe. Ennek köszönhetően kialakít magának egy új, teljesen fájdalommentesen mozgatható ízületet. A páciens végre teljes életet élhet és elvégezheti a mindennapi tevékenységeit.

Fontos tudni azonban, hogy a beültetés előtt a beteg szigorú vizsgálatokon esik át. Ebbe beletartozik labor-, vizeletvizsgálat, orr és torokválladék tenyésztés, de még egy altatóorvosi vizsgálat is, hiszen fontos tudni, hogy az adott személynek milyen esetleges betegségei befolyásolhatják az altatást.

Mivel számolthatunk az ár kapcsán?

A beavatkozás ára magában foglalja a műtétet követő 3 napos kórházi ápolást a Duna Medical Center magánkórházában. Emellett bele tartozik a rehabilitáció díja, viszont nem tartalmazza a beültetésre kerülő implantátum árát, hiszen egyénfüggő, kinek és milyenre van szüksége. Amennyiben ugyanis speciális változatra van szükség, úgy annak az ára valamivel eltérhet attól, ami az árlistában meg van adva.

Emellett fontos tudni, hogy a sebészek csípőprotézis cserét egyaránt végeznek, azonban ebben az esetben mindenképpen egyedi árajánlat készül. Mindenképpen érdemes tehát részletes tájékoztatást kérni a beavatkozás előtt, hiszen csak így derülhet ki, hogy végül mennyibe fog kerülni az amúgy szükséges beavatkozás.

Cikk Rovatok:
Egészség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.