júl 11, 2024
5 Megtekintés
Melyik a jobb megoldás foghiány orvoslására? Híd vagy implantátumos szóló korona mellett döntsünk? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Melyik a jobb megoldás foghiány orvoslására? Híd vagy implantátumos szóló korona mellett döntsünk?

Írta

Korábban, még a modern fogászati implantátumok megjelenése előtt, a foghiány melletti lecsiszolt fogakon ragasztással rögzített híd volt a számításba jöhető megoldás. Ez persze fix pótlásnak számított, amelyet több foghiány “elfedésére” alkalmaztak.

Azonban a korszerű fogbeültetéses eljárások elterjedésével több módon is rögzülhet a híd, implantátumon és meglévő fogon vagy csak az implantátumon. Napjainkban már nem szívesen csiszolják le a fogakat, helyette más technikákkal igyekeznek ezt kiváltani.

Természetesen nemcsak a lehetőségeinket érdemes ismerni, hanem a kiváló specialistákat is, akik élen járnak a fogbeültetéses beavatkozásokban. A Halász Klinika tartós fogpótlásai jelentik a legjobb alternatívát, ha azonnali implantáció, azonnali terhelés szükséges.

A híd rögzítési módjai

Mielőtt rátérnénk a legkorszerűbb megoldásra, fontos megemlítenünk a kevésbé előnyös opciókat is, például amikor a híd a fogakon rögzül. Ennek a hátránya, hogy még precíz munka elvégzésével is a lecsiszolt fogak körülbelül 25%-a általában begyullad, méghozzá néhány év múlva, de akár el is halhatnak. Ez pedig egyenes út a gyökérkezeléshez, a fog cisztásodásához, végül megeshet, hogy a fog eltávolítása is szükségessé válik.

És akkor még nem említettük, hogy a lecsiszolt fogaknál érzékenység tapasztalható a hideggel szemben, a ragasztó is elengedhet, így alászuvasodhat a fog. Ugyanakkor az íny és a csont a híd alatt sorvad, ami végül egy rést eredményezhet. Komoly probléma az is, hogy nem lehet kellőképpen megtisztítani az érintett területet.

Amikor a híd implantátumon, illetve vegyes módon rögzül

Egyértelmű előnye, hogy ez esetben nem szükséges fogcsiszolás. Egy fix pótlásról van szó, amely kellő stabilitást nyújt a pácienseknek. Készíthető csavarozott híd, ami lehetőséget teremt a későbbi hibák javítására, a szükséges korrekciók elvégzésére.

Kerülendő viszont a vegyes megoldás, amikor a híd fogakon és implantátumokon egyaránt rögzül. Ez esetben kizárólag ragasztással fixálható, így a modernebb, több előnyt kínáló csavarozott mód nem is jöhet számításba. Amíg az implantátum teljesen elmozdíthatatlan rögzítést ad, a fogak a csonthoz speciális rostrendszerrel kapcsolódnak, így valamelyest mozgathatók. Ebből kifolyólag nagyobb az esély a törésre is.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi jelentheti a legjobb megoldást? Természetesen a szóló implantátum csavarozott koronával.

Azonnali implantáció a foghiány orvoslására

A fent említett negatívumok teljes mértékben kiküszöbölhetők, ha a szóló implantátumok mellett döntünk, amelyekhez a koronák csavarozással rögzítendők, így módot kínálnak később a felmerülő problémák korrigálására, ugyanakkor könnyebben is tisztíthatók, és persze megjelenésben is jóval esztétikusabbak, igényesebbek.

Cikk Rovatok:
Egészség