jan 8, 2021
567 Megtekintés
Az OKJ megszűnésével kapcsolatos tévhitek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Az OKJ megszűnésével kapcsolatos tévhitek

Írta

December végén elindultak az utolsó OKJ-s képzések. A rendszer változásával kapcsolatban számos tévhit terjeng az interneten.

A TanfolyamOKJ.hu OKJ képzéseket közvetítő portál cikkében segít tisztázni a leggyakrabban felmerült kérdéseket. Az idézetek a portálhoz beérkező üzenetekből származnak.

„Az OKJ nem szűnik meg.”

2020-ban az Országos Képzési Jegyzéket a Szakmajegyzék váltotta fel, mely mindössze 174 alapszakmát tartalmaz. A változás keretében több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben, 2-5 év alatt lesz megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket innentől csak iskolai rendszerben lehet tanulni.

A szakképzés változásai várhatóan nehezebbé teszik majd a szakmatanulást, éppen ezért 2020-ban minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a tanfolyami formában elvégezhető szakképzések iránt.

A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ-s képzéseket.

„Az elindult képzésekre már nem lehet jelentkezni.”

December végén elindultak az utolsó képzések, de néhány képzésre a szabad helyek erejéig még be lehet csatlakozni. Szűkebb lett a kínálat, sok képzésre már egyáltalán nem lehet jelentkezni, illetve több városban már a decemberi tanfolyamok sem indultak el.

Fontos tudni, hogy a még elérhető képzésekre már csak becsatlakozni lehet, új csoportok már nem fognak indulni. Ez az utolsó esély arra, ha valaki OKJ-s végzettséget szeretne.

„A képzéseket 2020-ig kellett befejezni.”

Ez az állítás sem igaz. A vizsgákat 2022. december 31-ig lehet letenni, így azok, akik még becsatlakoznak valamelyik decemberi képzésre, OKJ-s végzettséget szerezhetnek.

„A megszerzett bizonyítványok nem érvényesek az OKJ változása után.”

A már megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak az OKJ megszűnése után is. A munkáltatók akár előnyben is részesíthetik az ilyen végzettséggel rendelkezőket az új rendszerben, számukra még ismeretlen bizonyítványt megszerzőkkel szemben.

Azoknak, akik még csatlakoznának egy decemberben elindult OKJ képzéshez, gyorsnak kell lenniük, hiszen napról napra szűkül a választható képzések köre.

Bővebben a témáról még itt olvashat.

Cikk Rovatok:
Kiemelt