márc 15, 2023
191 Megtekintés
0 0

Hogyan hozhatjuk ki a konyhakések élettartamából a maximumot?

Írta

Megbízható késekre minden konyhában nagy szükség van, hiszen számos művelethez nélkülözhetetlenek. Ám amit használunk, az folyamatosan amortizálódik is, így bizony ezek a vágószerszámok sem lesznek örökéletűek.

Némi odafigyeléssel és a körültekintő tárolással azonban akár évekkel is meghosszabbíthajuk a kések élettartamát, így jóval később kell majd gondoskodni az utánpótlásról.

Az első és legfontosabb: jó minőségű kést vásároljunk!

Egy gyanúsan olcsó, silány minőségű késtől hiába is várjuk el, hogy hosszú évekig kiszolgálja az igényeket, és még ha vigyázunk is rá, valószínűleg akkor is hamar tönkremegy. Ezért érdemes inkább egy kicsit mélyebben a pénztárcánkba nyúlni, és többet áldozni egy prémium késre, mert ezzel biztos, hogy jó ideig nem lesz gond.

A finnshop.hu Fiskars All Steel kései hűen tükrözik a neves finn gyártó által képviselt magas minőséget. A korrózióálló, magas széntartalmú japán acél hosszan tartja az élét, az illesztések nélküli kialakítás pedig garantálja a maximális higiéniát. Egy ilyen kés birtokosaként sem a használattal, sem a karbantartással nem lesz sok gondunk.

Használat utáni alapos tisztítás

Az üzemi konyhákon alapvető előírás, hogy a különféle alapanyagokhoz más-más eszközöket kell használni. Így például az a kés és vágódeszka, ami nyers hússal érintkezik, nem alkalmazható zöldségek vagy pékáruk szeleteléséhez.

Otthon viszont általában nem vagyunk ennyire szigorúak, és biztosan van egy “mindenhez is” használt szakácskésünk, amivel többféle alapanyaggal is dolgozunk. És pont ezért fontos, hogy ügyeljünk a higiéniára.

Hiszen ha mondjuk az előbb épp nyers húst kockáztunk vele, majd utána ugyanazzal a késsel felvágunk egy almát, amit azon nyomban elfogyasztunk, akkor a pengén lévő, a húsból származó baktériumok átkerülhetnek a gyümölcsre, onnan pedig a szervezetünkbe.

Ezért a kést használat után mindig alaposan mossuk el! Nem, nem elég csak egy konyharuhával vagy papírtörlővel áttörölni, netán pár másodpercre folyó víz alá tartani. A legjobb, ha egyből a mosogatógépbe tesszük, de ha kézzel tisztítjuk meg, akkor használjunk meleg vizet és mosogatószert!

Az elmosott kést hagyjuk lecsepegni vagy töröljük szárazra, mielőtt ismét munkára fogjuk!

Gondos tárolás

A nagyméretű konyhakéseket több okból sem ildomos a fiókban, ömlesztve tárolni. Egyrészt a kések pengéi összeérhetnek és így gyakorlatilag egymást csorbítják ki, amikor a fiók ki-be húzgálásakor elmozdulnak egymáson.

Másrészt pedig balesetveszélyes is, hiszen ha valaki benyúl közéjuk, az ujja könnyedén találkozhat a kés élével, aminek egy csúnya vágás lehet az eredménye.

A legideálisabb tárolóhely egy késtartó. Ezekből többfélét is lehet kapni, a falra rögzíthető mágnescsíktól kezdve az asztalra állítható, rekeszes késblokkokig.

Illetve ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a fiókban tartsuk a késeket, akkor vásároljunk egy fekvő, fiókba helyezhető késblokkot, amiben szintén egymástól elkülönítve, biztonságosan tárolhatjuk az éles vágóeszközöket!

Cikk Címkék:
Cikk Rovatok:
Tech

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.