márc 22, 2021
463 Megtekintés
0 0

László Ervin: itt az ideje rátalálni a közös útra

Írta

Egy más világhoz másfajta gondolkodásmód kell László Ervin professzor szerint

László Ervin, akit nem olyan rég az OOOM Magazin a világ 28. leginspirálóbb emberévé választott, régóta beszél arról, hogy világunk rossz irányba halad.

Korábban a válságos klímahelyzet és most a pandémia komoly megerősítése azoknak a gondolatoknak, hogy globális változásra van szükség.  A Professzor szerint most minden eddiginél nagyobb hangsúly van a gondolkodásmód megváltoztatásának fontosságán ahhoz, hogy rátaláljunk egy jobb világ felé vezető útra.

De mi is ez az út?

„A világ problémáit mi okoztuk, nekünk is kell helyrehoznunk őket. Ahhoz, hogy a változás cselekedetekben is megnyilvánuljon, először gondolkodásmódunkon kell változtatni.”

mondta László Ervin, a Budapest Klub alapítója és elnöke. Új paradigmára van szükségünk, melyhez a Professzor az alábbi jellemzőket sorolja fel.

Teljesség

Úgy kell magunkra gondolni, mint egy nagy egésznek egy részére. Egy globális család fontos tagjai vagyunk, fontos résztvevői a bolygónk életrendszerének. Korábban hajlamosak voltunk úgy gondolni, hogy mindentől és mindenkitől függetlenek vagyunk, egyetlen vízcsepp a tengerben, egyedül kevesek a változáshoz. Pedig nem így van. A középkori perzsa misztikus Rumi mondta, hogy nincsen egyetlen csepp az óceánban, mi vagyunk az óceán egyetlen cseppben. Ez egy olyan játék, ahol egy kis lépéssel, a legkisebb egyéni döntéssel is mindenki nyer.

Egység

Az együttműködésnek fontosabb szerepe van jelen pillanatban, mint valaha. Ha két ember együttműködik, mindkettőnek ugyanaz az érdeke, ugyanazt a jót kívánják egymásnak is, mint maguknak. Fel kell ismernünk, hogy a globális családban nem idegen semmilyen életforma. Ha idegenként tekintünk a szélesebb életközösség nem emberi tagjaira, a természetre, újra előjönnek majd a modern világ pusztító problémái. Ha viszont egynek tekintjük magunkat mindennel és mindenkivel, ’egységben az erő’ alapon, közös cél által vezérelve egy szebb jövőt teremthetünk.

Az út a változáshoz

Egy új út keresése egy jobb világba reális törekvés. Nagyon sok fiatal már ezen az úton van: felismerték a változás szükségét, ennek megfelelően élik mindennapjaikat, fejezik ki magukat. A Professzor szerint egyre többen tisztelik majd az életet: erő lesz a politikában, a gazdaságban, a technológiai fejlődésben, a környezetvédelemben és az egészségügyben is. Egymásra találnak a közös úton egy jobb világ felé.

Mindezekről egy hosszabb cikket is írt László Ervin professzor.

 


Háttérinformáció:

A Budapest Klub, olyan kreatív emberek informális szövetsége, akik a tudomány, a művészet, és a spirituális kultúra legkülönbözőbb területeit képviselik. A Budapest Klub elkötelezett egy javaslat mellett, amely szerint csak sajátmagunk megváltoztatásával változtathatjuk meg a világot – és ahhoz, hogy magunkat megváltoztassuk szükséges egyfajta rálátás és felfogás, amely szerint az új paradigma a tudományban, a művészetben és a spiritualitásban biztosítja ezt a legjobban.

A szervezet tagjai és tiszteletbeli tagjai többek között Őszentsége a XIV. Dalai Láma, Peter Russell, Mihail Gorbacsov, Milos Forman, Sharon Stone, Liv Ullmann, Karan Singh, Deepak Chopra, Csíkszentmihályi Mihály, Jane Goodall, Ken-Ichiro Kobayashi, Peter Gabriel, és Sri Sri Ravi Shankar.

Az alapító elnök Prof. Dr. László Ervin. A ma Olaszországban élő professzor zongoraművészként, filozófusként és jövőkutatóként egyaránt nagy elismertségnek örvend világszerte. 1932-ben született Budapesten. Pályáját zongorista csodagyerekként kezdte. 15 évesen kapott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán művészdiplomát, és megnyerte a Genfi Zongoraverseny nagydíját. Ettől kezdve, mintegy 20 éven át Európa- és Amerika szerte a világ egyik élen járó zongoraművészeként koncertezett.

1966-tól kezdődően pályát módosít, és a tudománynak szenteli életét: filozófiát, tudományos rendszerelméletet és jövőkutatást adott elő, és kutatott az Egyesült Államok (Yale, New York, Princeton stb), valamint Európa és a Távol-Kelet számos egyetemén. Hét évig az ENSZ Továbbképzési és Kutatási Intézet programvezetője. A Római Klub tagja, 1984-ben költözik Olaszországba. 1993 óta a Budapest Klub Alapítvány alapító elnöke.

Több mint ötven könyv szerzője vagy társszerzője, műveit több mint húsz nyelvre fordították le. További harminc kötetet szerkesztett, köztük egy négykötetes enciklopédiát. Cikkek és tudományos közlemények százai tartoznak tudományos munkásságához. Írásait rendszerelméleti-, interdiszciplináris-, jövőorientált szemlélet, globális gondolkodás, a társadalomtudományok és a természettudományok egységes szemléletben való vizsgálata jellemzik. László Ervin a párizsi Sorbonne Egyetemen a legmagasabb tudományos fokozatot kapta meg, négy egyetem választotta díszdoktorává (az Egyesült Államokban, Kanadában, Finnországban és Magyarországon) és a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja címet is megkapta.

Számos díjjal tüntették ki, többek között 2001-ben megkapta a japán békedíjat (Goi-díj), 2004- és 2005-ben Nobel-békedíjra jelölték.

További információ:

https://www.clubofbudapest.com/

https://www.facebook.com/clubbudapestinternational/

Cikk Címkék:
·
Cikk Rovatok:
Vélemény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.