jún 12, 2020
7 Megtekintés
0 0

A pezsgő sztori

Írta

Pár éve a Laposa család megálmodta, hogy egyszer majd elkészítik saját, badacsonyi pezsgőjüket.

Telt az idő, épült a Hableány, az új birtokközpontban pedig egy pezsgő üzem is helyet kapott. A birtok borásza, Laposa Zsófi fáradhatatlanul járt a Prosecco borvidékre, kóstolt, majd indult a kísérletezés. A prosecco készítésben és a metodo martinotti eljárás elsajátításában Luca Antiga, számos olasz Prosecco pince tanácsadója nyújtott segítséget.

Első körben 2 pezsgő készült, egy furmint és egy szürkebarát alapú, melyek premierje június 20-21-én lesz!

  • A Laposa Birtokon brunchal, közös pezsgőbontással, üzemlátogatásokkal, a frissTeraszon pezsgő pop party-val, a Hableányban külön erre a hétvégére megalkotott menüvel készülnek.
  • Ezen a hétvégén és a következő hónapban országszerte számos kiemelt étteremben lehet majd poharazva kóstolni a Laposa Pezsgőket, ezeknek listája a sajtóanyag végén található. Ezekben az éttermekben 1 hónapig, június 20-július 20-ig poharazva kóstolhatók a Laposa pezsgők.

LAPOSA PEZSGŐ BRUT – Furmint alapú pezsgő

„A Furmint egy igazi felfedezés. A nagyon kellemes cédrus és ananász illat után érkezik egy kis sósság, ami a savakkal kiegészülve elegánssá és határozottá teszi a pezsgőt. Mindig kell még egy pohárral!”

– Luca Antiga

LAPOSA PEZSGŐ EXTRA DRY – Szürkebarát alapú pezsgő

„A Szürkebarát lágy és elegáns. Az illatok fehér virágokra emlékez- tetnek, a zamat pedig tagadhatat- lanul badacsonyi. Mindkét pezsgő buborékjai nagyon kellemesek és finomak, de a pohárban is csodásan mutatnak.”

– Luca Antiga

Laposa Zsófi a pezsgő készítéséről:

„A tartályos erjesztésű pezsgőkészítés igazi mérnöki kihívás és nem egyszerű feladat. Számomra az alkotás és a precizitás találkozása. Régen voltam ennyire izgatott a pincében, mint az idei évben – persze ennek az új borászati üzem is az egyik oka. Nálunk az egész család rajong a pezsgőkért. Bencével közösen kóstoltunk, utaztunk és döntöttünk a Charmat technológia mellett. A tervezési folyamattól kezdve, egészen a végeredményig, ő is végigkövette a pezsgő életútját és mindenben támogatott.

A pezsgőkészítés számomra olyan feladatot jelentett, amely motivált, hogy új dolgokat ismerjek meg és fejlődjek. Minden percét élveztem és szívtam magamba a tudást. 6 pincészetnél voltam gyakornok Prosecco régióban és többször magánúton is jártam arra, hiszen csodálatos vidék. Szaktanácsadónkkal, Luca-val nagyon jó együtt dolgozni. Hálás vagyok neki, hogy megvitathatom vele a szakmai kérdéseket, hiszen a prosecco készítés központjában él és dolgozik.

Ebben a két tételben benne van a szívem-lelkem. Fogadjátok szeretettel!”

A Laposa Birtok tanácsadója, Luca Antiga a közös munkáról:

„Egy közös ismerősön keresztül jutottam el Bada- csonyba, de akkor már sokat hallottam erről az izgalmas borászatról, ami az olasz szakemberek szerint is kiváló fehérborokat készít.

Egy csodálatos borászati központ fogadott. Fantasz- tikus volt látni a szőlőültetvényeket a vulkánok oldalában és megérteni a birtok felépítését. Elkezd- tünk gondolkodni, kóstolni, és végül a Szürkebarát illetve a Furmint fajta mellett döntöttünk. Nem volt egyszerű választás, de hallgatni kell a megérzése- inkre is. A bor szerelem!

Egy olyan szenvedélyes kollégával pedig, mint Zsófi, nagyon élvezetes a közös munka. Karakteres pezsgők születtek, telt ízvilágúak és elegánsak, szép savszerkezettel. Nagyon összetettek, igazi felfedezés mindkét tétel. Nem akartuk a proseccot lemásolni, a cél az volt, hogy a közös szakmai munka során különleges magyar pezsgők szülessenek, olyanok, amik beleillenek a Laposa Birtok stílusába.”

Laposa-Pezsgő

Laposa-Pezsgő

A PREMIER HÉTVÉGE PROGRAMJAI A LAPOSA GASZTROBIRTOKON 2020. június 20-21.

  • LAPOSA BIRTOK terasz: AZ ELSŐ PEZSGŐ felbontása!!! (limitált résztvevő szám)

Június 20. szombat 10:00: Pezsgős Brunch és premier Laposa Zsófival és Bencével a birtok teraszán.

  • HABLEÁNY Június 20-21. – 3 fogásos degusztáció (ebéd/vacsora), a pezsgőhöz komponálva: 3 fogás + két pohár pezsgő és egy pohár Zeus a desszerthez

Június 20. 17:00 és 19:00 Üzemlátogatás: Hogyan készül a Laposa pezsgő? – Idegenvezetés és kóstoló Laposa Zsófival. A 17 órai üzemlátogatásunk betelt, a 19 óraira vannak még szabad helyek!

  • FRISS TERASZ – Június 20. délutáni matiné és PezsgőPopParty a frissteraszon (16:00-22:00)

A LAPOSA PEZSGŐ ORSZÁGOS PREMIER RÉSZTVEVŐ ÉTTERMEI ÉS BORBÁRJAI:

Budapesten:    

DiVino

Mazel Tov

Jardinette

Alessio Café and Restaurant

Pannonia Gasztrohajó

Búsuló Juhász

Két Szerecsen Bisztró és Kávéház

InterContinental Budapest

Haris Park

Kóstolom Borbár

 

Vidéken:            

Laposa Gasztrobirtok: Laposa Birtok terasz, Hableány, frissTerasz, Szőlőhegy Bisztró

SVÉTasztal

Erhardt Étterem (Sopron)

Lamaréda Étterem (Győr)

Gusto13 (Veszprém)

Rosinante Fogadó és Étterem (Szigetmonostor)

PalKonyha Panzió, Speiz (Palkonya)

67 Sigma Étterem (Székesfehérvár)

Zip’s Brewhouse (Miskolc)

Macok Bisztró és Borbár (Eger)

Platán (Tata)

Jankovich (Rácalmás)

Kistücsök (Balatonszemes)

Mala Garden (Siófok)

Mi A Kő (Köveskál)

Aura Hotel (Balatonfüred)

BL YachtClub (Balatonlelle)

Tölgyes Kúria (Rizapuszta / Badacsony)

Pláne Badacsony borterasz (Badacsonytomaj)

Vánkos (Badacsonyörs)

Kikötő Étterem (Szigliget)

Halászkert (Balatonfüred)

Konyha-Kert Bisztró és Bár (Balatonszepezd)

Villa Delikát (Balatonfüred)

Cikk Címkék:
· ·
Cikk Rovatok:
Gasztro

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük