ápr 10, 2021
528 Megtekintés
Klasszikus stílusú szőnyeg nem csak klasszikus lakásba való bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

Klasszikus stílusú szőnyeg nem csak klasszikus lakásba való

Írta

Az egyszerű, letisztult vonalat kedvelők odáig vannak a hagyományos, vagy más néven klasszikus lakberendezési tárgyakért és kiegészítőkért. 

Még akkor is sokan döntenek a klasszikus stílus mellett, ha egyébként a lakás bútorzata és dekorációs elemei a modern dizájnt képviselik, merthogy például a klasszikus szőnyegek sem csak a hagyományos, vintage otthonokba passzolnak. A döntésnél azonban még mindig sokan figyelembe veszik a lakás stílusát és csak azután döntenek a szőnyeget illetően. Mutatjuk is, hogy miben kell határoznunk és milyen tényezőket kell figyelembe vennünk, amikor szőnyeget vásárolunk.

A szőnyeg stílusáról mindenképpen döntenünk kell – milyen érvek szólnak a klasszikus szőnyegek mellett?

A szőnyeg alapvetően funkciót is betölt és dekorál is egy-egy lakásban. A csupasz padló vagy járólap rideg hangulatot áraszt és még a minimalista stílust kedvelők is választanak valamilyen egyszerű, semleges színű szőnyeget, merthogy a szőnyeg színt visz az otthonunkba, egy-egy szőnyeg segítségével teret növelhetünk és a szőnyeg még remek térelválasztóként is működik.

A modern stílus kedvelői előszeretettel döntenek a modern, a hosszúszálú és a shaggyy szőnyeg mellett, míg sokan még ma is a klasszikus szőnyeg mellett teszik le a voksukat. Rengeteg érv szól ugyanis a klasszikus szőnyeg mellett. A klasszikus szőnyeg még a 21. században is megállja a helyét, rendkívül sokféle színben és mintázatban elérhetők és módfelett időtállóak.

A klasszikus szőnyeg másik nagy előnye, hogy míg az antik bútorokkal remek összhangot alkot, addig a modern bútorokkal mintegy egyensúlyt teremt. A klasszikus szőnyeg még évek, évtizedek múlva is jól mutat, persze a megfelelő karbantartás mellett. Egy ilyen stílusú szőnyeg nem csak a jelenlegi lakberendezési tárgyainkhoz fog passzolni, hanem akkor is, ha 10 év múlva úgy határozunk, hogy új bútorokkal frissítjük fel a lakásunkat.

Lehet, hogy egyesek drágának tartják a klasszikus szőnyegeket, de az ár mögött mindig megbújik a minőség is, ez is garantálja, hogy ezek a szőnyegek még 20 év múlva is lakásunk ékei lehetnek.

A megfelelő méret kiválasztása

A szőnyeg méretének meghatározása is elsődleges, hiszen a túl kicsi, de a túlságosan nagy szőnyeg sem mutat valami jól. Egy kisebb lakásba a nagyon nagy, míg egy tágas lakásba a kis szőnyeg nem túl szerencsés választás.

A hálószobában jól mutat a faltól – falig szőnyeg, az étkezőbe pedig olyat válasszunk, hogy a székek még akkor is kényelmesen elférjenek azon, amikor felállunk az asztaltól. Vásárlás előtt tervezzünk, mérjünk, ötleteljünk, ne érzelmi alapon döntsünk, mert így sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.

A szőnyeg színe és mintázata is lényeges

Aki klasszikus szőnyeget szeretne az otthonába vásárolni, nagyon jól tudja, hogy ezekre a szőnyegekre nem éppen a merész színhasználat jellemző. A stílusból adódóan ezek a szőnyegek, mintázat és szín tekintetében is visszafogottak, egyszerűek, de ez semmit sem von le a megjelenésükből és az értékükből.

A rojt, a klasszikus keretezés vagy ezek kombinációi is jellemzőek a klasszikus szőnyegekre. Ha valakit csak az tart vissza a klasszikus szőnyegektől, hogy azok csakis vékony kialakításban készülnek, akkor nem kell lemondania az ilyen stílusú szőnyegről, hiszen itt is vannak vékonyabb és vastagabb szálakkal szőtt szőnyegek, amelyek elnyerhetik a tetszésünket.

A szolidabb színvilágú, klasszikus szőnyegek mintázata háromféle is lehet: medallion mintás, kazettás és bordűrös. A medallion szőnyegek közepét egy ovális alakzat díszíti, ami úgy néz ki, mint egy medallion, innen is kapta a nevét. A téglalap alakú mintázattal ellátott szőnyegeket nevezik kazettásnak. És a bordűrös szőnyegek körben vékonyabb és vastagabb sávban díszítettek.

 

Cikk Címkék:
· ·
Cikk Rovatok:
Egyéb