márc 29, 2022
489 Megtekintés
0 0

A legjobb euroliga foci eredmények bemutatása

Írta

Az euroliga eredmények foci vonatkozásában nagyon komoly színvonalat hoztak az euroliga meccseken, nem csoda, hogy igazán nagy meglepetés nem született a legjobbak meccsein

Az euroliga sorsolás már előrevetítette a nagy meccseket

A 2021-2022-es UEFA Európa Liga az UEFA második számú európai labdarúgó kupasorozatának már az 51. szezonja. Akinek nem lenne ismerős ennyi éve ez a sorozat, az azért van, mert korábban UEFA Kupa néven volt ismert a sorozat. Eredetileg úgy volt, hogy az idei sorozat döntőjét majd Budapesten, a Puskás Arénában rendezik, de a pandémiás helyzet miatt úgy alakult, hogy egy évvel később, majd 2023-ban kerül Magyarországon megrendezésre a torna döntője, az idei döntőre majd a spanyolországi Sevillában kerül sor.

Az Európa Liga a második legnépszerűbb labdarúgó kupasorozat nem csak Európában, de a világon, elég ha megnézzük, hogy milyen mobil fogadás lehetőségeink vannak egyes meccsekre és a legjobb euroliga meccseken milyen gárdák csapnak össze egymással. Az UEFA Európa Liga győztese a következő évben aztán egyből a Bajnokok Ligája csoportkörében kezdheti meg a küzdelmeket, így ha ott jól teljesítenek, akkor elég kicsi az esélye annak, hogy címvédés történik az egymást követő években.

stadion

És az UEFA Euroliga foci eredmények alapján a sorozat adott évi győztese még egy kupát begyűjthet majd, hiszen ők játszhatnak a szuperkupáért majd. Mivel az idei szezontól kezdve végrehajtottak néhány változást az európai kupasorozatokban, ez eredményezeett változásokat az Euroliga meccsek tekintetében is. Ugye az európai konferencia liga indulásával az Euroliga sorsolás menete is megváltozott, hiszen jóval kevesebb csapat vehet részt már a 2021-2022-es Európa Ligában, ami egyértelműen ahhoz vezetett, hogy az Euroliga eredmények foci tekintetében komoly színvonalemelkedést kezdtek el mutatni.

Hiszen 48 csapat helyett már csak 32 csapat vesz részt a csoportkörben és a selejtezőkben részt vevő csapatok száma is jelentősen lecsökkent. Az első kieséses szakaszban aztán a legjobb euroliga csapatok mellé becsatlakoznak a Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik helyezettjei is, ami aztán tényleg nagyon komoly mérkőzéseket eredményezett és így mobil fogadás tekintetében is jó lehetőségeket biztosított a fogadóknak.

Az eredmények bemutatása

Az a 2021-2022-es euroliga foci eredmények áttekintése alapján is egyértelművé válik, hogy nagyon jó döntés volt az UEFA részéről a sorozat megnehezítése és a létszám csökkentése, az Euroliga meccsek sokkal kiegyensúlyozottabbak és izgalmasabbak lettek. Már az idei egyenes kieséses szakaszra vonatkozó euroliga sorsolás előtt nyilvánvaló volt, hogy a Villarreal, a tavalyi győztes, idén nem védheti meg a címét, ugyanis a Bajnokok Ligájában képesek voltak továbbmenni a csoportjukból az egyenes kieséses szakaszba. Fontos azt is kiemelni, hogy ez volt az első olyan sorozat, amikor az Euroliga eredmények foci teljesítményén múlt még jobban a továbbjutás, hiszen az UEFA eltörölte az idegenben szerzett gólok szabályát, ami egyébként 1965 óta életben volt.

Így ha valamelyik egyenes kieséses szakaszban lebonyolított párharcban egyenlő gólszám születik, akkor nem az idegenben lőtt gólok fognak dönteni, hanem jönni fog egy 30 perces hosszabbítás, majd tizenegyesrúgásokkal fogják eldönteni a továbbjutó csapatot. A következőkben végignézzük a 2021-2022-es UEFA Európa Liga eredményeit és kiemeljük azokat a mérkőzéseket és csapatokat, amelyek meghatározóak voltak az idei sorozatban.

A selejtezők nem hoztak túl nagy meglepetést a tornán, hiszen ugyan kevésbé ismert csapatok is bekerültek a legjobbak közé, azért olyan óriási meglepetés nem született, hiszen a

  • Sturm Graz,
  • a Royal Antwerp vagy éppen
  • a Legia Warsaw csapatát már elég jól ismerhettük korábbról.

A csoportkörökre vonatkozó sorsolást 2021. augusztus 27-én bonyolították le, itt alakították ki a 8 csoport mezőnyét négy-négy csapattal. Két olyan csapat volt a sorozatban, akik debutáltak, hiszen korábban még nem szerepeltek az Európa Liga csoportkörében – az egyik a Brøndby, a másik a West Ham United volt. Szakértőnk úgy fogalmazta meg a konklúzióját, hogy „a csoportmeccsek nagyszerű focit hoztak, nem kellett csalódniuk a fogadóknak és a szurkolóknak sem, de azért azt ki kell emelni, hogy óriási meglepetések nem születtek, a topligás legjobb csapatok kerültek be végül az egyenes kieséses szakaszba.„

Hiszen senkit nem lepett meg az, hogy például az A-csoportból a Lyon és a Rangers mentek tovább, ellenfeleik alacsonyabban rangsorolt csapatok voltak. Szintén nem lepődött meg senki a fogadóirodáknál azon, hogy a B-csoportból a Monaco és a Real Sociedad tudott továbbmenni. A C-csoport hozott egy kis fennforgást, hiszen itt előzetesen a Leicester City és a Napoli továbbjutására számított mindenki, de végül a Szpartak Moszkva megviccelte a gárdákat és az angolok nem tudtak továbbmenni.

A továbbjutók

A D-csoportot nyerő Eintracht Frankfurt azt a játékot hozta, amit vártak tőle, az Olympiakosz pedig már régóta az európai kupaelithez tartozik. Az E-csoportot a selejtezőkből bekerült Galatasaray nyerte meg a Lazio és a Marseille előtt, az F-csoportot a Red Star és a Braga dominálta le. Ez utóbbi csoport volt az egyébként, amely a leginkább a kiscsapatok csoportjának volt nevezhető. A G-csoportban volt magyar érdekeltség is, de az itt szereplő Ferencváros hat meccsből elszenvedett öt vereségével végül utolsó helyen végezve esett ki a sorozatból. A csoportot végül a Leverkusen nyerte meg a Real Betis előtt. Az utolsó csoport a H-jelű kvartett volt, amelyben a West Ham United könnyedén diadalmaskodni tudott, megelőzve a Dinamo Zágráb csapatát, amely egyébként meglepően jó teljesítményt nyújtott minden meccsén.

Ugye a továbbjutókhoz csatlakoztak a BL-csoportkörből kieső harmadik helyezettek, így alakult ki a legjobb 32 mezőnye, ahonnan a legjobb 16-ba már csak tényleg kiemelt csapatok jutottak tovább. Mert ha végigböngésszük a névlistát a legjobb 16-ban, akkor túlságosan sok kiscsapatot itt már nem látunk, a topligák és a legerősebbb nemzetek gárdái szerepeltek itt. A legjobb nyolc mezőnyébe pedig végül a West Ham United, a Lyon, a Frankfurt, a Barcelona, a Braga, a Rangers, az Atalanta és a Lipcse jutottak be, így látható, hogy itt már nem voltak egyszerű mérkőzések. Összességében az eddigi eredmények is azt mutatják, hogy az UEFA nagyszerű döntést hozott akkor, amikor megpróbálta még szorosabbá és izgalmasabbá tenni az európai kupasorozatokat egy új sorozat bevezetésével.

Cikk Rovatok:
Sport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.