márc 3, 2021
531 Megtekintés
3 leggyakoribb fogászati betegség bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
0 0

3 leggyakoribb fogászati betegség

Írta

A fogászati problémák sajnos azok közé a betegségek közé tartoznak, melyek szinte mindenkinek az életében megjelennek előbb-utóbb.

A fogaink egészségének megőrzése rajtunk múlik, így a legfontosabb a rendszeres és alapos fog- és szájápolás. Abban az esetben, ha nem iktatjuk be napirendünkbe a fogmosást, legalább napi kétszer, könnyen szembesülhetünk a lyukas vagy letört fog jelenségével.

Cikkünkben három legyakoribb fogbetegségről olvashatnak, valamint arról, hogy hogyan lehet elkerülni őket.

Fogszuvasodás miatt letört fog

A fogzománc a legkeményebb felület az egész szervezetünkben, azonban nem törhetetlen. Igen ritka, hogy egy teljesen egészséges fog letörik, azonban annál gyakoribb, hogy egy apró hézag keletkezik a zománcon. Azonban az alatta található dentin réteg már sokkal sérülékenyebb. A hézagban megtapadó lepedék miatt a fog elkezd szuvasodni, mely exponenciálisan felgyorsulva beterítheti a fog teljes belső részét. Miután semmi sem tartja a zománcot belülről, könnyen beszakadhat.

A szuvasodásnak indult fogak esetében a legfontosabb tényező az idő. Bármilyen tartós fájdalmat érzünk, vagy észrevesszük, hogy megsérült a fogzománc, haladéktalanul keressünk fel fogorvost. Ha nem foglalkozunk a problémával, a későbbiekben a kezelés igen fájdalmas lehet, és a fog elvesztésével is végződhet. Ha letört a fog, akkor sem kell pánikba esni, mivel a letört fog pótlása új fog felépítése útján lehetséges. A mai épített fogak tartósak és esztétikailag megkülönböztethetetlenek az eredetitől.

Fogágybetegség

A fogágybetegség a felnőttkori fogvesztések leggyakoribb oka. Tudományos nevén parodontitis, egy olyan gyulladásos betegség, mely a fogak elvesztéséhez vezethet, ha nem kezelik időben. Az esetek túlnyomó részében egy viszonylag ártalmatlan fogínygyulladással kezdődik, mely átterjedhet az egész fogágyra, a fogak stabil rögzítésért felelős apparátusra. Legfontosabb feladatunk, ha el akarjuk kerülni a fogínybetegséget, a megfelelő szájhigiénia, a dohányzás elkerülése és a rendszeres fogorvosi vizsgálat.

Ínysorvadás

Az ínysorvadás 2000-ben csak a magyarok 1%-át érintette, míg ma majdnem 10% ez az arány. Ennek a drasztikus növekedésnek az oka többek között az egészségtelen étkezés, valamint a fogkefe és fogselyem helytelen használata.

A szénsavas, cukros italok fogyasztása nem csak a fogzománcnak, de az ínynek sem tesz jót, különösen, ha utána nem sokkal mosunk fogat. Ha túl erősen nyomjuk a fogkefét, és körkörös mozdulatok helyett egyenes vonalban mozgatjuk, szó szerint lesúroljuk az ínyünket a fogunkról. Ez a terület így igen érzékennyé válhat, és extrém esetekben meg is lazulhat a fog.

A lézeres mikroszkópos kezelések megjelenése óta nagyon korai fázisban megállapítható az ínysorvadás kialakulása, ennek köszönhetően elkerülhető a fog elvesztése. Ha ez esetleg mégis megtörténik, nincs ok aggodalomra, hiszen a fog pótlása a korszerű technológiának köszönhetően már megoldható.

Összegzés

A fogaink csodálatosan erősek és kitartóak tudnak lenni, ha megfelelően gondjukat viseljük és eljárunk rendszeres fogászati kontrollra. A problémák, melyek fogaink elhanyagolásából adódhatnak, fájdalmasok, drágák, és akár fogaink elvesztésében is végződhetnek. Fogaink egészséges állapotának megőrzése érdekében ne feledkezzünk meg a dentálhigiénés kezelés fontosságáról.

Cikk Rovatok:
Egészség